Slovenija 19.7.2017 11:18

V Križankah drevi romski večer z Robyjem Lakatosom in njegovo zasedbo

Ljubljana, 19. julija - V okviru Ljubljana festivala se drevi v Križankah obeta večer romske glasbe v izvedbi Robyja Lakatosa in njegovega ansambla. Lakatos, ki bo na koncertu nastopil kot violinist, je sicer glasbenik, vešč mnogovrstnih slogov. Znan je kot romski violinist ali vražji goslač, klasični virtuoz, mojster improvizacije v jazzu, skladatelj in aranžer.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kot pravijo Lakatosovi madžarski rojaki, je eden redkih glasbenikov, ki ne ustrezajo nobeni ožji opredelitvi - je vsestranski glasbenik, kakršnega v našem času redkokdaj srečamo. Moč za interpretacijo črpa iz svoje improvizacije in skladanja. Nastopal je v velikih dvoranah in na festivalih po Evropi, Aziji in Ameriki.
Njegova mešanica t. i. klasične glasbe in čarobne madžarsko-romske življenjske sile ni izraz nespoštljivega odnosa do višje kulturne dediščine, ampak še bolj izraža globoko zakoreninjeno tradicijo v kulturni dediščini Romov ter poslušalcem omogoča nove, osvežujoče užitke, piše na spletni strani Ljubljana festivala.

Glasbenikova vzornika sta mojstrski jazz kitarist in skladatelj Django Reinhardt ter znameniti jazz violinist Stephane Grappelli, s katerim je tudi že sodeloval.
Lakatosovo bravurozno igranje združuje ljudsko tradicijo številnih dežel, različne stile jazza, klezmer, flamenko in klasično glasbo, kar po vsem svetu predstavlja s svojim ansamblom v dodelanih aranžmajih, začinjenih s spretnostjo in svobodo improviziranja.

Na nocojšnjem koncertu bo mogoče prisluhniti tudi dvema njegovima skladbama: SK Paraphrase in New Alliance, ki bo tudi uvedla večer. Ta ponuja v okušanje mnogovrsten preplet ritmov, slogov, vzdušij in občutij, ki jih v nadaljevanju razgrinja celoten program koncerta. "Kot 'zavezniki' si roke podajo vročekrvni hitri ritmi madžarskega izročila ter jazzovska improvizacija," piše v programskem listu koncerta.

Na koncertu bodo sicer zazvenela še dela skladateljev, kot so Astor Piazzolla, Franz Vecsey, Ivan Vasiljev, Georges Boulanger, Lev Konstantinovič Knipper, Nikolaj Rimski - Korsakov, Vittorio Monti in Grigoras Dinicu.

Lakatosovo zasedbo sestavljajo še Laszlo Boni (violina), Jeno Lisztes (cimbale), Laszlo Balogh (kitara), Laszlo "Csorosz" Lisztes (kontrabas) in Kalman Cseki ml. (klavir).