Svet 19.7.2017 13:41

Ivanišinov dokumentarec Playing Men nagrajen na festivalu v Marseillu

Marseille, 19. julija - Dokumentarni film Playing Men režiserja in scenarista Matjaža Ivanišina je na 28. mednarodnem filmskem festivalu FID v Marseillu prejel nagrado Georges de Beauregard. Film je nagradila tudi postprodukcijska hiša Video de poche, ki bo izdelala kopijo DCP filma, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

ZDA, New York. Režiser filma Matjaž Ivanišin. Foto: Robi Poredoš/ZDA Arhiv STA

ZDA, New York.
Režiser filma Matjaž Ivanišin.
Foto: Robi Poredoš/ZDA
Arhiv STA

Film Playing Men, ki je bil uvrščen v tekmovalni program festivala, je obenem na njem doživel svetovno premiero. Dokumentarec, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Nosorogi ter koproducenta Restart iz Hrvaške in ob finančni podpori SFC in Avdiovizualnega centra iz Hrvaške, prinaša zgodbo o snemanju dokumentarca o moških in igri, med katerim režiser zapade v globoko ustvarjalno krizo. V obdobju, ki sledi, začne vso svojo okolico doživljati kot del igre. Spomini iz otroštva in podobe iz nedokončanega projekta se pomešajo v odo o absurdnosti geste, so zapisali na SFC.

Nagrada Georges de Beauregard je poimenovana po priznanem francoskem producentu, rojenem v Marseillu, ki je med drugim sodeloval pri filmih Prezir, Do poslednjega diha in Žena je žena.

FID Marseille, ki je letos potekal med 11. in 17. julijem, sodi med najpomembnejše festivale avtorskega filma. Prepoznaven je po predstavitvi tako dokumentarnih produkcij kot tudi igranih filmov. Na festivalu vsako leto prikažejo okoli 150 filmov, ki si jih ogleda približno 25.000 gledalcev.

Ivanišin se je proslavil že s svojim dokumentarnim filmom Karpopotnik, ki ga je leta 2014 premierno predstavil v Rotterdamu, nato pa še na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku in na festivalu Traverse City. Zanj je prejel tudi več nagrad.