Svet 23.7.2017 9:53

Slovenski zbor Carmen manet postal evrovizijski zbor leta 2017

Riga, 23. julija - Slovenski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja Evrovizijski zbor leta 2017, ki je letos potekalo v glavnem mestu Latvije Riga, je navedeno na spletni strani organizatorjev. Tekmovanja, ki predstavlja najnovejši dodatek evrovizijskemu dogajanju, so se udeležili zbori iz devetih držav članic Evropske radiodifuzne zveze (EBU).

Latvija, Riga. Slovenski pevski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja za zborovske pevce Evrovizijski zbor leta. Foto: Reinis Rudzitis/EBU

Latvija, Riga.
Slovenski pevski zbor Carmen manet je zmagovalec tekmovanja za zborovske pevce Evrovizijski zbor leta.
Foto: Reinis Rudzitis/EBU

Vsak zbor je uprizoril šestminutno glasbeno predstavo, ki naj bi vsebovala dela, s katerimi bi na nek način predstavil značaj naroda, od koder prihaja. Pevke zbora Carmen manet so nastopile s skladbami Adrca skladateljice Katarine Pustinek Rakar in Ta na Solbici skladatelja Sama Vovka, ki so jo zapele v rezijanščini.

Poleg slovenske zasedbe so dela predstavili še zbori iz Avstrije, Belgije, Danske, Estonije, Nemčije, Latvije, Madžarske in Walesa. Zbor iz Walesa je zasedel drugo mesto na tekmovanju, medtem ko je tretje pripadlo domačinom iz Latvije.

Zbore je ocenjevala strokovna žirija, ki sta jo vodila britanski skladatelj John Rutter in latvijska pevka Elina Garanča. Prireditev sta vodila ameriški skladatelj Eric Whitacre in latvijska televizijska voditeljica Eva Johansone.

Carmen manet v latinščini pomeni "pesem ostane", je zapisano na spletni strani zbora. Takšno ime si je nadela skupina kranjskih gimnazijk, ki si želijo prepevati tudi potem, ko se že poslovijo od gimnazijskih klopi. Zbor se redno udeležuje domačih in tujih tekmovanj in je postavil v vitrino že dve platinasti, osem zlatih in tri srebrna priznanja. Od ustanovitve leta 2011 ga vodi zborovodja in glasbeni pedagog Primož Kerštanj.