Svet 24.7.2017 12:12

Znani člani žirije beneškega filmskega festivala

Benetke, 24. julija - Znani so člani žirije 74. filmskega festivala v Benetkah, ki ji bo predsedovala igralka Annette Bening. V njej so še britanski režiser Edgar Wright, ki je med drugim režiral znanstvenofantastični film Pr' konc sveta, mehiški režiser Michel Franco, znan po filmu, nominiranem za tujejezičnega oskarja After Lucia, in britanska igralka Rebecca Hall.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Poleg omenjenih bodo žirijo sestavljali še madžarska režiserka Ildiko Enyedi, britansko-avstralski kritik David Stratton, francoska igralka Anna Mouglalis, na Tajvanu rojeni filmski ustvarjalec Yonfan in italijanska igralka Jasmine Trinca, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Žiriji festivala bo prvič po francoski igralki Catherine Deneuve leta 2006 predsedovala ženska. Ameriška igralka Annette Bening je dobitnica dveh zlatih globusov in štirikratna nominiranka za oskarja. Lani je žiriji predsedoval britanski režiser Sam Mendes, dobitnik oskarja za režijo filma Lepota po ameriško, v katerem je zaigrala Annette Bening.

Za življenjsko delo bosta letos nagrajena hollywoodska zvezdnika Jane Fonda in Robert Redford, ki jima bodo izročili zlatega leva.

Festival, ki bo potekal med 30. avgustom in 9. septembrom, bo odprl film Downsizing režiserja Alexandra Paynea, znanega po filmih Nebraska, Potomci in Stranpota. V filmu, ki bo na Lidu doživel svetovno premiero, so zaigrali Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau in Kristen Wiig. Pripoveduje o sleherniku iz Omahe, ki skupaj z ženo sanja o boljšem življenju.