Svet 25.7.2017 6:00

V Motovunu danes začetek 20. filmskega festivala

Motovun, 25. julija - Film Častni meščan režiserjev Mariana Cohna in Gastona Duprata bo danes odprl filmski festival v Motovunu, ki letos obeležuje 20 let. V glavnem programu bodo skupaj z otvoritvenim filmom prikazali 19 celovečercev. Festival se bo sklenil 29. julija s koncertom skupine Laibach.

Hrvaška, Motovun. Filmski festival Motovun. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Motovun.
Filmski festival Motovun.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

V tekmi za glavno festivalsko nagrado propeler Motovuna je enajst filmov. Zanjo se bodo potegovale zgodbe z gruzinskih čeri, iz argentinske province, francoske visoke družbe in bolgarskih gozdov, da bi pokazali, kako pester je svet filma, je povedal direktor festivala Igor Mirković. Znova bodo povezovali zemljepisne, estetske in avtorske skrajnosti, so zapisali na spletni strani festivala.

Dodali so, da Motovun v svojemu programu lovi ravnotežje med največjimi atrakcijami velikih svetovnih festivalov, kot je film Trg režiserja Rubena Ostlunda, ovenčan zlato palmo iz Cannesa, ter majhnimi, skorajda neznanimi, a izvrstnimi filmi, kot sta Pravi fant za Mary režiserja Darrena Thorntona in Amok režiserke Kasie Adamik.

V Motovunu so posebej ponosni na to, da so skoraj polovico celovečercev iz tekmovalnega programa podpisale režiserke. Med gosti festivala organizatorji izpostavljajo poljsko režiserko Kasio Adamik ter njeno mater Agnieszko Holland, ki bo prejela letošnjo festivalsko nagrado maverick. Nagrada je namenjena avtorjem, ki s svojo osebnostjo, duhom in inovativnostjo razširjajo meje filma.

V tekmovalnem programu bodo med drugim prikazali tudi epski vestern Brimstone režiserja Martina Koolhovena, v katerem so zaigrali Dakota Fanning, Kit Harington in Guy Peaerce, ter bizarni triler Bar režiserja Alex de la Iglesie.

Prikazali pa bodo tudi zmagovalca letošnjega festivala v Pulju, film Kratki izlet, ki je bil deloma posnet med prejšnjimi filmskimi prireditvami v Motovunu. Režijo filma podpisuje Igor Bezinović.

Država partnerka letošnjega Motovuna je Islandija, njeni kinematografiji pa bo posvečen eden od spremljevalnih programov, naslovljen Istrand. Gostili bodo tudi več islandskih filmskih ustvarjalcev.

V spremljevalnem programu Perverzna umetnost 2.0. bodo obravnavali nove težnje pri omejevanju svobode umetniškega izražanja, s katerimi avtoritarni režimi in skrajni konservativci zastavljajo kriterije o sprejemljivosti oz. nesprejemljivosti umetnosti. Poleg približno desetih filmov, ki bodo spregovorili o zaprtih in prepovedanih umetnikih, bodo organizirali omizje z udeleženci iz 12 držav, od Turčije in Albanije do Madžarske in Poljske.

V petih festivalskih dneh bodo predvajali približno 100 filmov. Projekcije bodo potekale od 10. ure dopoldne do poznih nočnih ur.

Glasbeni program se bo drevi začel s koncertom priljubljene reške skupine Let 3, sklenili pa v soboto z nastopom slovenske skupine Laibach. Slovenske glasbenike bodo obiskovalci Motovuna lahko videli tudi v dokumentarcu Dan osvoboditve.