Slovenija 25.7.2017 10:06

V SF koncert Ivana Yanakova z udeleženci mojstrskega tečaja

Ljubljana, 25. julija - V Slovenski filharmoniji (SF) bodo drevi gostili koncert bolgarskega pianista in dirigenta Ivana Yanakova z udeleženci njegovega mednarodnega mojstrskega tečaja. V dvorani Slavka Osterca bo 15 mladih nadarjenih pianistov iz Kitajske, starih od osem do 18 let, izvedlo dela priznanih evropskih skladateljev.

Udeleženci mojstrskega tečaja in njihov mentor bodo nastopili z deli Ferenza Liszta, Ludwiga van Beethovna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Felixa Mendelssohna, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Franza Schuberta, Frederica Chopina in Petra Iljiča Čajkovskega.

Mladi kitajski pianisti gostujejo v Ljubljani v sklopu evropske turneje, med katero se bodo ustavili še v Benetkah, na Dunaju in v Bratislavi, so sporočili iz bolgarskega veleposlaništva.

V Sofiji rojeni Ivan Yanakov je pianist z mednarodno kariero. Diplomiral je na Mannes College of Music v New Yorku, kjer je živel in ustvarjal deset let. V zadnjih treh letih koncertira in poučuje v Aziji, predvsem na Kitajskem.

Doslej je nastopil v več kot 30 državah v Evropi, Aziji in severni Ameriki. Predstavil se je v znamenitih dvoranah, kot so Cadogan Hall v Londonu, Metropolitan Arts Center v Tokyu, v Convention Centru v Okinawi in v Carnegie Hall Recital Hall v New Yorku. Leta 2013 je debitiral v Hong Kongu.

Je med ustanovitelji festivala Irvine Chamber Music Festival v Kaliforniji in festivala Siena Belcanto Festival v Italiji. Vodi mojstrske tečaje v Evropi in Aziji, med drugim tudi na konzervatoriju v Birminghamu in na hongkonški baptistični univerzi. Je tudi član žirije tekmovanja Ernest Bloch International Competition na Kraljevem kolidžu za glasbo v Londonu.

Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim so mu v Londonu podelili Artists International Debut Series Prize, so še zapisali na bolgarskem veleposlaništvu.