Svet 26.7.2017 6:00

V Benetkah razstava Viva Vivaldi

Benetke, 26. julija - V škofijskem muzeju ob cerkvi sv. Marka v Benetkah je na ogled razstava Viva Vivaldi - skrivnost Štirih letnih časov, ki obiskovalca s pomočjo najsodobnejših tehnologij popelje v svet glasbe baročnega glasbenega genija Antonia Vivaldija (1678-1741). Na njej obiskovalec dela skladatelja izkusi z vsemi čuti.

Italija, Benetke. Benetke, trg Sv. Marka, turisti, sprehajalci. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Benetke, trg Sv. Marka, turisti, sprehajalci.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Štirideset minut trajajoča projekcija obiskovalca s sliko in zvokom ovije v simfonijo not, barv in oblik, piše avstrijska tiskovna agencija APA. Koncept je zasnoval umetniški direktor Davide Rondoni, kot glasbeni svetovalec je sodeloval italijanski skladatelj Cristian Carrara.

Kot je poudaril Carrara, je Vivaldi, ki je bil zaradi gostih rdečih las znan tudi kot Rdeči duhovnik, vplival na generacije skladateljev. "Bil je zelo skrivnosten in izjemen človek. Bil je tudi poseben duhovnik, prežet z globoko duhovnostjo, impresarij, ki je pomembno zaznamoval svoj čas, in izjemen skladatelj. Uspelo mu je očarati občinstvo vse do današnjih dni," je po pisanju agencije APA dodal Carrara.

Razstava bo odprta do konca leta 2018.

Vivaldi se je rodil v Benetkah kot sin violinista. Leta 1703 je bil posvečen za duhovnika. Študiral je tudi violino. Na beneški glasbeni šoli Ospedale della Pieta je bil učitelj violine, nato dirigent šolskega orkestra ter njegov skladatelj. Krajši čas je bil dirigent v Mantovi, od 1725 je nekaj let potoval po Evropi. Umrl je na Dunaju, kjer je pokopan.

Bil je najvidnejši italijanski skladatelj baročne orkestralne glasbe, eden najpomembnejših skladateljev 18. stoletja, inovator forme in orkestracije ter umetnik globoke in iskrene izpovednosti, bogate melodike in pretanjenega občutka za ritem. Utemeljil je moderno obliko solističnega koncerta.

Napisal je 344 koncertov za solistični instrument in orkester, 81 koncertov za dva ali več solističnih instrumentov in orkester, 61 simfonij in godalnih koncertov brez solista, ciklus 12 violinskih koncertov, v katerem je zlasti znan koncert Štirje letni časi, 46 oper in več oratorijev.