Svet 26.7.2017 5:30

V mestu Tampere na Finskem odprli muzej muminov

Tampere, 26. julija - V mestu Tampere na Finskem so v kompleksu Tampere Hall odprli muzej muminov, likov, ki jih je zasnovala avtorica Tove Jansson. Obiskovalci se v njem z življenjem muminov, ki spominjajo na pomanjšane nilske konje, z belimi krznenimi kožuščki ter velikim gobčkom in repom, seznanjajo preko risb, akvarelov in tridimenzionalnih modelov.

Na stenah in v vitrinah muzeja, ki so ga odprli minuli mesec, mumimi po pisanju spletnega portala The Guardian živijo svoja vsakdanja življenja: vrtnarijo in kuhajo, se sprehajajo ali muzicirajo, ali pa se prebujajo iz zimskega spanja, da bi pozdravili spomladansko sonce.

Ob risbah in akvarelih Tove Jansson so v muzeju razstavljeni tridimenzionalni modeli, ki jih je ustvarila življenjska sopotnica Tove Jansson in finska grafičarka Tuulikki Pietilä, nekatere ob pomoči njunega prijatelja, zdravnika Penttija Eistole.

Muzej po pisanju spletnega portala obiskujejo oboževalci muminov iz vsega sveta. Na odprtju so jih našteli 3000, med njimi večjo skupino obiskovalcev z Japonske.

Pisateljica in ilustratorka Tove Jansson (1914-2001) se je rodila v Helsinkih kot pripadnica švedske manjšine. Prvi mumin se je pojavil v reviji Garm leta 1943, prva knjiga o muminih pa je izšla leta 1945.

Pri risanju muminov se ji je kmalu pridružil brat Lars, s katerim sta izdala deset zvezkov stripov. Glavnino življenja je s Tuulikki Pietilä preživela v poletni hiški na arhipelagu Pellinge, kjer so nastale vse knjige o muminih.

Izbira mesta Tampere na jugu Finske za muzej muminov se sicer po pisanju portala The Guardian zdi nekoliko neobičajna. Mesto je namreč tako po svojem značaju kot legi - je 170 kilometrov oddaljeno od njunega doma v Helsinkih ter še več od arhipelaga Pellinki - precej oddaljeno od sveta obeh umetnic.

Mesto sta umetnici obiskali, ko je brat Tuulikke Pietilä v njem delal kot arhitekt in pred smrtjo Tove Jansson mestu podaril celoten svoj arhiv muminov. Ta obsega več kot 2000 risb in akvarelov ter vrsto modelov.

Med modeli je v muzeju na ogled tudi tri metre visok model petnadstropne hiše, ki sta jo umetnici v 70. letih zgradili s pomočjo Eistole, z njeno izjemno dodelano notranjščino pa se obiskovalci lahko seznanijo preko videa.

Po navedbah muzeja so zakladi iz arhiva Tove Jansson in Tuulikke Pietilä v mesto prišli potem, ko so jih odklonili v osrednji umetnostni galeriji v Helsinkih, kar je bila ponižujoča izkušnja za Tove Jansson, ki si je vse življenje želela, da bi jo ljudje videli kot resno umetnico.