Svet 26.7.2017 10:10

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo leta 2018 gostila Lizbona

Lizbona, 26. julija - Prihodnje, 63. tekmovanje za pesem Evrovizije bo leta 2018 gostila Lizbona, so sporočili organizatorji. Gostiteljska naloga je Portugalski pripadla po letošnji zmagi portugalskega pevca Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois. Kot tradicionalno bo prireditev tridelna: polfinalni tekmovanji bosta 8. in 10. maja, finalni izbor pa 12. maja.

Portugalska, Lizbona. Turisti na Trgovskem trgu v središču Lizbone. V ozadju slavolok zmage Rua Augusta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Portugalska, Lizbona.
Turisti na Trgovskem trgu v središču Lizbone. V ozadju slavolok zmage Rua Augusta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za gostiteljsko mesto so se potegovala še štiri portugalska mesta Braga, Gondomar, Guimaraes in Santa Maria da Feira, piše na uradni spletni strani tekmovanja.

Kot je dejal predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Jon Ola Sand, se je Lizbona izkazala kot vzoren primer, zato se že veseli sodelovanja in skupnih priprav "na najbolj vznemirljivo tekmovanje doslej", so njegove besede povzeli organizatorji.

Na finalu letošnjega, 62. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov gledalcev po vsem svetu, je slavil Sobral. Slovenski predstavnik Omar Naber je na predizboru nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi v drugo se mu s skladbo On My Way ni uspelo uvrstiti v finale. Na letošnjem tekmovanju v Kijevu so slavili raznolikost, skupaj pa je nastopilo 42 držav.