Svet 27.7.2017 5:30

V Benetkah razstava o Giottovem življenju in ustvarjalnosti

Benetke, 27. julija - V beneški Scuola Grande della Misericordia je na ogled multimedijska razstava z naslovom Učitelj Giotto. Postavitev, ki so jo pripravili ob letošnji 750. obletnici rojstva tega pomembnega italijanskega slikarja, obiskovalca s pomočjo sodobnih tehnologij, razlag in glasbe popelje v svet Giottove ustvarjalnosti in mu predstavi njegovo življenje.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa so predstavljene Giottove frančiškanske zgodbe v Assisiju, njegove mojstrovine v kapeli Scrovegni v Padovi ter njegovo Križanje in druga dela iz Firenc.

Giotto di Bondone (1267-1337) se je rodil v Vespignanu blizu Firenc kot kmečki sin. Slikarstva ga je učil Cimabue, ki je že sam skušal premostiti togost srednjeveškega slikarstva. Njegovo zgodnje in prvo veliko delo je 28 fresk v zgornji cerkvi sv. Frančiška v Assisiju, četudi nekateri strokovnjaki dvomijo, da jih je ustvaril prav on.

Pomemben je tudi niz fresk o Marijinem življenju, Kristusovem trpljenju in Poslednji sodbi v kapeli Scrovegni v cerkvi Santa Maria dell'Arena v Padovi. V Rimu je ustvaril mozaik v cerkvi sv. Petra, v Firencah pa freske v palači Bargello, v cerkvi Santa Croce in Madonno za cerkev Ognisanti.

Leta 1334 je bil izbran za glavnega arhitekta florentinske katedrale. Začel je graditi zvonik, ki so ga po njegovi smrti dokončali po njegovih načrtih.

Bil je najpomembnejši italijanski slikar 14. stoletja. S freskami je prekinil bizantinsko slikarsko tradicijo, oživil je figure, prostor pa že skušal upodobiti tridimenzionalno. To so bile revolucionarne spremembe, s katerimi je določil smer vsega kasnejšega zahodnoevropskega slikarstva.

Razstava Učitelj Giotto, ki bo na ogled do 5. novembra, je prva v razstavni trilogiji, ki so jo poimenovali Učitelji in v sklopu katere bodo predstavili umetnike iz treh različnih obdobij. Po Giottu kot predstavniku srednjeveške umetnosti bodo tako prihodnje poletje odprli razstavo, posvečena kiparju Antoniu Canovi kot predstavniku neoklasicizmu, leta 2019 pa razstavo, posvečeno renesančnemu umetniku Rafaelu.