Slovenija 27.7.2017 9:00

Južnokorejski Duo Bud za uvod v 27. festival Okarina

Bled, 27. julija - S koncertom južnokorejske sodobne etno zasedbe Duo Bud se bo drevi na Bledu začel 27. mednarodni glasbeni festival Okarina. Program letošnje izdaje vključuje 11 koncertov, med nastopajočimi izstopajo afriška zasedba Orchestra Baobab, japonska klaviaturistka Hiromi, bosansko-hercegovska pevka Amira Medjunanin ter malijski kitarist Vieux Farka Toure.

Na Blejskem gradu bo Festival Okarina nocoj uvedel Duo Bud, ki deluje kot projektna skupina v okviru produkcije BUD in je pod vodstvom So-ra Kim, ki sicer igra korejski boben janggu, pobudnica različnih projektov sodelovanja. Duo od leta 2015 vsako leto sodeluje z različnimi glasbeniki, s katerimi so predstavili harmonijo bobna janggu in korejskih cimbal yanggeum. Letos nameravajo ustvariti nove glasbene različice na podlagi harmonije jangguja in korejskih citer gayageum.

V petek bo festival zaznamoval nastop španske glasbenice La Negre, ki bo predstavila svoj najnovejši projekt Colores - "odlično, čudovito delo, polno čustev v obliki glasbe".

V Festivalni dvorani Bled bo nato v soboto nastopila prva dama bosanskega sevdaha Amira Medjunanin. Zanjo je sevdah imel poseben pomen, sevdalinke, ki se jih je naučila od matere, so se ji zdele najlepše pesmi sploh. Iz navdušenja nad ustnim izročilom Bosne in Hercegovine se je posvetila oblikovanju edinstvenega glasu, s katerim želi do polnosti raziskati izrazno moč sevdalink, piše na spletni strani festivala.

Slovenske barve bodo v nedeljo zastopali Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora, Klemen Torkar in Monika Bohinec ter mešani pevski zbor Vox Carniola, ki bodo na blejski promenadi predstavili projekt Ljudska z'GODBA. Ta sloni na bogati zakladnici slovenske kulturne dediščine.

Japonska klaviaturistka in grammyjevka Hiromi je bila lani osrednja zvezda ljubljanskega jazz festivala. V Festivalni dvorani Bled bo 31. julija nastopila v duetu s kolumbijskim harfistom Edmarjem Castanedo. "Ta dva inovativna glasbenika na podlagi svoje globoke glasbene vezi ustvarjata nove zvočne svetove sijajne virtuoznosti, neverjetne iznajdljivosti in osupljive lepote," so zapisali na festivalu.

Na Bledu se bo 3. avgusta mudil ikonični afriški bend Orchestra Baobab, ki združuje snovalce najbolj prefinjenih in značilnih pop zvokov na svetu. Ko so po svojem nastanku leta 1970 začeli spajati afro-kubanske ritme ter portugalske melodije s kongovsko rumbo, highlifom in paleto lokalnih slogov, so v domačem Senegalu zagnali pravi glasbeni preporod, zahvaljujoč kateremu je senegalska prestolnica Dakar postala glasbeno eno najbolj živahnih mest na svetu.

Med velikimi imeni, ki bodo zaznamovala letošnjo izdajo, so tudi pianist in skladatelj Omar Sosa, ki bo s Seckoujem Keito in Gustavom Ovallesom predstavil projekt Transparent Water, ter malijski kitarist Vieux Farka Toure, sin legendarnega Alija Farke Toureja. Aprila 2017 je izšel Vieuxov najnovejši album Samba, ki ga kritiki pozdravljajo kot njegov najboljši, najbolj zaokrožen in najzrelejši do zdaj.

Za sklep festivala, ki bo 6. avgusta na blejski promenadi, pa so organizatorji festivala Okarina izbrali mednarodni glasbeni kolektiv Kefaya, ki sta ga osnovala v Veliki Britaniji živeča glasbenika in producenta Giuliano Modarelli in Al MacSween. Njihov debitantski album Radio International, ki je nastal na turnejah, med katerimi so sodelovali z glasbeniki iz Indije, Palestine, Španije, Italije in Velike Britanije, je izšel lani. Uglašen je na boj za enakost in osvoboditev ter skladno s tem prinaša zgodbe o migracijah, pripovedi o glasbenih srečevanjih in zvoke upora.