Svet 28.7.2017 5:00

Nagrado audentia najboljši režiserki bodo letos podelili v Locarnu

Strasbourg, 28. julija - Sklad Eurimages Sveta Evrope je letos združil moči s filmskim festivalom v Locarnu z namenom nagraditi ženske, ki ustvarjajo v svetu filma. Nagrado audentia, vredno 30.000 evrov, bodo podelili drugič, v tekmi zanjo pa je deset filmov, ki bodo na festivalu v Locarnu prikazani v različnih kategorijah in jih podpisujejo režiserke.

Filmski festival v Locarnu bo potekal od 2. do 12. avgusta. Nagrado audentia, kar v prevodu iz latinščine pomeni pogum, so lani ustanovili z namenom promoviranja enakopravnost med spoloma v filmski industriji, so sporočili s Sveta Evrope.

Z nagrado imajo namen ovenčati režiserke, ki pogumno uresničujejo svoje sanje in si prizadevajo, da so njihova dela vidna znotraj industrije. Hkrati z njimi navdihujejo druge ženske, da se podajo v režiserske vode.

Deset filmov, ki so tokrat v konkurenci za nagrado, podpisujejo režiserke Francesca Comencini, Noemie Lvovsky, Helene Cattet, Astrid Johanna Ofner, Valerie Massadian, Alessandra Celesia, Sonia Kronlund, Lea Forest, Aurelie Mertenat in Angelika Spangel.

Nagrado bo režiserki zmagovalnega filma, ki ga bo izbrala tričlanska mednarodna žirija, 10. avgusta izročila iranska igralka Goldshifteh Farahani, zagovornica enakosti med spoloma.

Lani je prvo nagrado audentia prejela režiserka Anca Damian za film Magic Mountain. Podelili so ji jo v sklopu Istanbulskega filmskega festivala.