Svet 31.7.2017 6:00

V Londonu prihodnje leto razstava o luksuznih križarkah

London, 31. julija - V Muzeju Victoria & Albert za prihodnje leto napovedujejo razstavo z naslovom Križarke - hitrost in slog. Prek ohranjenih kosov notranje opreme in posodja ter oblačil in drugih predmetov potnikov z nekaterih najbolj znanih križark bo pripovedovala o blišču na ladjah, kot sta bili Titanik ali Queen Elizabeth 2.

Velika Britanija, London. Mesto London, ljudje. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Velika Britanija, London.
Mesto London, ljudje.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Na razstavi bo po pisanju spletnega portala The Guardian med drugim mogoče videti nekatere izmed 100 kovčkov, s katerimi sta se Vojvoda Windsorski in njegova žena Wallis Simpson vkrcala na luksuzno križarko SS United States. Iz Kanade bodo za razstavo v London pripeljali enega največjih ohranjenih kosov lesenega dekorativnega opaža iz salona prvega razreda na Titaniku. Opaž so iz vode potegnili leta 1912, potem, ko je ladja potonila.

Po besedah direktorja muzeja Tristrama Hunta bo razstava pričala o oblikovalskih trendih v Evropi v tistem času. Kot je povedala kustosinja razstave Ghislaine Wood, se je koncept potovanja s križarko kot zaželene dopustniške aktivnosti razvil, ko so ZDA začele omejevati množično priseljevanje v 19. stoletju in so ladijske družbe morale najti nove načine, da so napolnile ladje.

Najele so nekatere najbolj znane oblikovalce tistega časa, da so ladje opremili, in tako je v Muzeju Victoria & Albert med drugim mogoče videti keramiko, ki jo je za križarko P&O oblikoval William de Morgan ali pa lakirane panele s francosko križarke Normandie, ki jih je ustvaril Jean Dunand.

Tudi potnike prvega razreda je označeval glamur. Tako bo na razstavi med drugim mogoče videti škrlatno žensko svileno obleko, ki jo je na potovanju s križarko Normandie nosila Bernadette Arnal. Notranjo opremo so s križarke odstranili, ko jo je leta 1942 ameriška mornarica preurejala za vojaško službo. Ladja je med preurejanjem zaradi nemške sabotaže potonila v newyorškem pristanišču.

Videti bo mogoče tudi Diorjevo obleko, ki jo je nosila Marlene Dietrich, ko je leta 1950 s Queen Elizabeth priplula v New York, pa tudi z diamanti in biseri okrašeno Carterjevo tiaro, ki je preživela potop Lusitanie leta 1915.

Zgodbo o križarkah bo sicer na razstavi uvedla parna ladja Great Eastern, ki jo je zasnoval Isambard Kingdom Brunel in ki je bila ob času splovitve leta 1858 daleč največja ladja. Lahko je lahko prevažala do 4000 potnikov in je lahko plula na liniji med Veliko Britanijo in Avstralijo brez ustavljanja za gorivo. Sklenila pa jo bo Queen Elizabeth 2, ki je bila v uporabi med letoma 1969 in 2008.

Razstava bo prihodnje leto na ogled od 2. februarja do 10. junija.