Svet 30.7.2017 5:30

V amsterdamskem Van Goghovem muzeju jeseni razstava Nizozemci v Parizu

Amsterdam, 30. julija - V amsterdamskem Van Goghovem muzeju bodo oktobra odprli razstavo z naslovom Nizozemci v Parizu 1789-1914 - Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen, Mondriaan. Postavitev bo predstavila Pariz skozi oči nizozemskih umetnikov, piše na spletni strani muzeja.

Pariz je s svojimi muzeji in razstavami ter možnostmi, ki jih je ponujal na področju izobraževanja, v 19. stoletju pritegoval umetnik z vseh koncev sveta.

Razstava bo predstavila francosko prestolnico, kot so jo v svojih delih upodobili nizozemski umetniki, kot so bili George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan in Vincent van Gogh. Vendar pa niso le francoski umetniki vplivali na nizozemske, tudi Nizozemci so pustili svoj pečat na francoski umetnosti, piše na spletni strani muzeja.

Postavitev bo tako pripovedovala tudi o medsebojnih vplivih francoskih in nizozemskih umetnikov v Parizu ter prikazala, kako je to vplivalo tako na nizozemsko kot tudi francosko umetnost.

Francoski umetniki, kot sta Eugene Boudin in Alfred Sisley, so se denimo tega, kako ujeti svetlobo na platnu, naučili pri Johanu Jongkindu, nizozemski umetniki pa so francoske vplive prenašali tudi na svoje umetniške kolege v domovini. Tako je Breitner na Nizozemsko prinesel impresionizem in vzpodbudil kolega Isaaca Israelsa, da je začel slikati balerine in akte, kar dotlej ni bila praksa v nizozemski umetnosti.

Kot še piše na spletni strani muzeja, se lahko razstava "bere tudi kot strastna ljubezenska zgodba med Nizozemsko in Francijo". Na ogled bo med 13. oktobrom in 7. januarjem prihodnje leto.