Svet 31.7.2017 5:30

Newyorški Muzej Whitney prejel arhiv slikarja Edwarda Hopperja

New York, 31. julija - Muzej Whitney je prejel arhiv ameriškega slikarja Edwarda Hopperja (1882-1967). Donacija obsega okoli 4000 enot - več kot 300 pisem, pa tudi liste in beležnice, fotografije in osebne dokumente. Arhiv je muzeju podarila družina Sanborn, ki je prijateljevala z umetnikom. Hopper velja za enega najpomembnejših ameriških umetnikov 20. stoletja.

Arhiv bodo najprej katalogizirali, nato bodo na voljo za proučevanje, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Hopper je bil rojen v zvezni državi New York. Slikati je začel že kot najstnik, nato je študiral na newyorškem Inštitutu za umetnost in oblikovanje. Veliko je potoval po Evropi.

Slovi tako po svojih krajinah kot po portretih, ki se osredotočajo na tihe trenutke vsakdana. Pogosto je portretiral osamljene ali zdolgočasene ljudi v pisarnah, stanovanjih, motelih ali ob obedu.

Muzej Whitney, ki se posveča izključno ameriški umetnosti, ima sicer v svoji zbirki več Hooperjevih del, kot katerakoli druga institucija. Umetnik je bil z muzejem zelo povezan že v času življenja.

Prav v Muzeju Whitney so leta 1920 postavili njegovo prvo samostojno razstavo, ki sta ji sledili še dve znameniti postavitvi v letih 1950 in 1960. Po Hopperjevi smrti je njegova vdova Josephine muzeju podarila okoli 2500 slikarjevih del.