Slovenija 31.7.2017 10:06

V Novem mestu četrti mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub

Novo mesto, 31. julija - Z otvoritvenim nastopom na Letališču Prečna se bo v Novem mestu drevi ob 18. uri začel 4. mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub, ki je zrasel na tradiciji nekdanjega novomeškega festivala dokumentarne fotografije. Potekal bo do vključno sobote, v okviru razstavnega programa se bo zvrstilo deset razstav 46 umetnikov iz 19 držav.

Novo mesto. Festival dokumentarne fotografije Fotopub. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Festival dokumentarne fotografije Fotopub.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Festival bodo ob 20. uri uradno odprli v novomeški Osnovni šoli Grm. Po podatkih prirediteljev bodo v okviru Fotopuba 2017 pripravili niz prireditev, ki bo v Novo mesto vnovič pripeljal številne mednarodno uveljavljene umetnike, kuratorje, urednike, založnike in galeriste.

V nizu festivalskih razstav in vodenih večernih pogovorov bodo svoja dela podrobneje predstavili mednarodni umetniki, ki delujejo na različnih področjih sodobne umetnosti s poudarkom raziskovanja in širjenja meja sodobne fotografije. Razstave bodo hkrati obiskovalcem predstavile sodobne razstavne smernice, metode in prijeme.

Zadnja festivalska dneva bodo v novomeškem središču pripravili še fotografski knjižni sejem, simpoziji in pregled predstavitvenih fotografskih map, festivalske večere pa bodo popestrili z glasbenim sporedom.

Med festivalom bodo uredili tudi brezplačni avtobusni prevoz iz Ljubljane v Novo mesto, obisk festivalskih prireditev bo brezplačen.

Na festivalu poleg domačih pričakujejo še razstavljavce iz Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazilije, Češke, Danske, Francije, Indije, Italije, Kitajske, Latvije, Libanona, Nemčije, Nizozemske, Palestine, Švice, Turčije, Ukrajine in ZDA.

Njihova dela bodo razstavili v nevsakdanjih razstavnih prostorih praznih zgradb novomeškega mestnega jedra, različne umetniške postavitve in nastope pa bodo razpršili po vsem mestnem območju.

Kot festivalska prizorišča so prireditelji navedli Osnovno šolo Grm, Knjižnico Mirana Jarca, klub LokalPatriot, Hostel Situla, stanovanja na Glavnem trgu in Rozmanovi ulici, hišo na Bregu 1, prostor na Pugljevi ulici ter knjižnico na prostem Pumpnca.