Slovenija 1.8.2017 11:30

Pri Sanjah ob osemletnici lastne knjigarne zrejo v prihodnost z navdušenjem in zvestobo lepemu

Ljubljana, 1. avgusta - Letos mineva osem let odkar je Založba Sanje na Tavčarjevi ulici odprla svojo prvo knjigarno. Pri založbi bodo po zaključku letošnjega festivala v Medani obletnico praznovali v svoji aktualni knjigarni - Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi z nastopom raperja Klemna Klemna, v sredo pa še s koncertom World Histeria Orchestra na Prešernovem trgu.

Ljubljana. Založba Sanje, Hiša sanjajočih knjig. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Založba Sanje, Hiša sanjajočih knjig.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Knjigarno Založbe Sanje so na Tavčarjevi ulici v Ljubljani odprli 22. julija leta 2009. Lastna knjigarna je bila tedaj že dolgo časa velika želja direktorja založbe Roka Zavrtanika. Zametek knjigarne je založba sicer pred tem ponudila v paviljončku v podhodu pri Knjižnici Otona Župančiča. A so ga bili zaradi prenove podhoda prisiljeni zapreti.

S knjigarno na Tavčarjevi je tako založba Sanje končno dobila svoje prostore, v katerih so delovali do leta 2011, ko se jim je ponudila priložnost, da knjigarno preselijo v prostore nekdanje Vrvarne na Trubarjevi ulici. "Lokacija je dostopnejša, multikulturna in bo predstavljala tudi družabni prostor. Torej uresničevala vizijo, ki založbo vodi vse od začetkov," je takrat ob odprtju Hiše sanjajočih knjig v središču mesta za STA napovedal Zavrtanik.

Ob aktualnem jubileju je Zavrtanik povedal, da poslovanje za knjigarno v časih, ko knjigarne zapirajo svoja vrata, seveda ni lahko: "Knjiga je sistemu, ki si nas prilašča, v najboljšem primeru - odveč. Osebno menim, da je še dosti huje: finančni fašizem bije administrativno, pravno in davčno vojno proti omiki in kulturi, proti vsem oblikam, ki premorejo potencial ustvarjanja identitete neodvisnih posameznikov in kultur, proti oblikam ustvarjalnega izraza, izobraževanja, informiranja ... konkretno za primer Slovenije: proti vsemu tistemu, kar je skozi večstoletni kulturni boj vzpostavljalo slovenstvo."

Po Zavrtanikovih besedah je knjiga "prastara sovražnica tistega načina vladanja, ki danes skuša svet na vsak način spremeniti v gigantsko delovno taborišče, s poceni ali brezplačno delovno silo in nevtraliziranimi potenciali posameznikov in skupnosti. 500-letnica reformacije in 100-letnica oktobrske revolucija sta priložnost, da se tega boja proti človeku in kulturi ovemo".

"Kako v danih razmerah ohranjati dejavnost na področju knjige pri življenju in optimizem, navdušenje? To je vprašanje, pri katerem ne moremo obiti vprašanja etike in metafizike. Zelo kratko rečeno: ohranjamo ju z energijo zavedanja. Z iskrenimi navdušenjem in zvestobo lepemu, dobremu, resničnemu," je sklenil.

V knjigarni Hiša sanjajočih knjig je v ponudbi 30 odstotkov knjig Založbe Sanje in 70 odstotkov del drugih založb. "Količinsko pa je naših knjig seveda več, saj prav te omogočajo knjigarni ekonomsko preživetje," je pojasnil.

Po drugi strani je knjige Založbe Sanje mogoče v manjših količinah najti v približno 100 knjigarnah po Sloveniji, a so "zelo redke knjigarne, ki ponujajo več kot pet odstotkov del iz kataloga založbe. "Gre za procese, ki jih s pravnimi in davčnimi prijemi blagoslavlja in posvečuje že opisana doktrina in ki zadeva vse neodvisne založbe, ne le pri nas, pač pa v bolj ali manj vsem monetarnem sistemu 'kapitalizma'," je še razmišljal Zavrtanik.

Osemletnico obstoja lastne knjigarne bodo pri Sanjah danes v sklopu dogodkov Sanje po Medani slavili v aktualni knjigarni na Trubarjevi od 20. ure dalje v družbi raperja Klemna Klemna, v sredo pa pripravljajo koncert World Histeria Orchestra na Prešernovem trgu. Na odru bo stalo 80 glasbenikov in pesnikov iz 22 držav.