Slovenija 1.8.2017 7:00

Na Ljubljana festivalu sloviti harmonikar Richard Galliano

Ljubljana, 1. avgusta - V sklopu 65. Ljubljana festivala bo drevi v Slovenski filharmoniji nastopil svetovno priznani francoski harmonikar Richard Galliano. Glasbenik se izraža v raznolikih glasbenih slogih - od klasične do jazz glasbe. Festivalski oder bo nocoj delil z godalci iz vrst slovenskih filharmonikov, združenih v Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.

Mehika, Guanajuato. Arhivska fotografija nastopa svetovno priznanega francoskega harmonikarja Richarda Galliana. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika, Guanajuato.
Arhivska fotografija nastopa svetovno priznanega francoskega harmonikarja Richarda Galliana.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Richard Galliano velja ta čas za najboljšega akordeonista na svetu. Rodil se je v Cannesu leta 1950. Njegov prvi učitelj akordeona in klavirja je bil njegov oče, Lucien Galliano. Študij je nadaljeval na Konservatoriju v Nici. Študiral je kontrapunkt, harmonij in pozavno ter diplomiral leta 1969.

Že v času študija se je udeležil mnogih mednarodnih tekmovanj akordeona. Z igranjem Bacha, Čajkovskega, Ravela in Gershwina je dve leti zapored zmagal na svetovnem tekmovanju akordeona (1966, Valencia, 1967, Calais), v času Charlesa de Gaullea pa je leta 1968 prejel tudi največjo državno nagrado za kulturo.

Leta 1973 se je preselil v Pariz. Leta 1983 ga je Astor Piazzolla povabil k izvedbi glasbe za predstavo Shakespearovega Sna kresne noči v pariški Comedie Francaise. Galliano je zaslovel kot solist na bandeonu in s tem se je začelo veliko prijateljstvo med dvema glasbenikoma, ki je trajalo vse do Piazzolline smrti leta 1992. Prav veliki glasbenik, ki je iznašel "novi tango", je Galliana spodbudil, da je ustvaril francoski "novi musette". Ob deseti obletnici smrti Piazzolle se mu je Galliano poklonil z odmevnim in nagrajenim albumom Piazolla Forever (2003).

Galliano je sodeloval tudi z drugimi vrhunskimi glasbeniki, kot so Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul, Bobby McFerrin, Mark Feldman, Jan Garbarek, Paquito Di Rivera, Michael Petrucciani, Gilberto Gil, Richard Bona in Manu Katche. Napisal je vrsto skladb, ki jih je odlično sprejela tako kritika kot javnost in posnel več kot 50 albumov, tudi za prestižno založbo Deutsche Grammophon kot edini akordeonist doslej. Leta 1993 ga je francoska Akademija za jazz imenovala za najboljšega jazz glasbenika leta.

Na programu, ki ga bo Galliano nocoj izvedel s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, bo več najbolj poznanih odlomkov del velikih klasikov Vivaldija, Bacha, Mozarta in Debussyja ter dve njegovi skladbi, La petite suite francaise in Opale concerto, je navedeno na spletni strani Ljubljana festivala.