Svet 3.8.2017 5:00

V Firencah razstava o umetniškem obdobju cinquecento

Firence, 3. avgusta - V Palači Strozzi bodo 21. septembra odprli razstavo Cinquecento v Firencah. Na njej bodo razstavili okoli 70 del velikih mojstrov italijanske umetnosti 16. stoletja, med katerimi so Michelangelo, Rosso Fiorentino, Andrea del Sarto, Pontormo in Bronzino, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Razstava bo na ogled do 21. januarja 2018.

V Firencah sta bili že na ogled razstavi o Bronzinu (2010) ter o Pontormu in Rossu Fiorentinu (2014), tokrat pa se bodo cinquecentu v Firencah posvetili širše. Razstava bo ponudila primerjavo umetniškega ustvarjanja v Firencah v času manierizma in protireformacije ter razkol med posvetnim in profanim v kulturnem razcvetu vladavine Medičejcev.

Na ogled bo 70 mojstrovin, predvsem slik in kipov, ki bodo kar najbolje predstavili duh intelektualno in umetniško bogatega cinquecenta. Poleg del že omenjenih mojstrov bodo predstavili stvaritve slikarjev, kot so Giorgio Vasari, Jacopo Zucchi in Santi di Tito ter kiparjev Giambologne, Bartolomea Ammannatija in Vincenza Dantija. Gre za umetnike, ki so sodelovali pri izdelavi z umetninami polne delovne sobe Francesca I de' Medicija ter pri okraševanju florentinskih cerkva.

V Palači Strozzi bo mogoče med drugim občudovati Michelangelov kip Dio fluviale, ki predstavlja torzo rečnega boga, ter Del Sartovo sliko Pieta di Luco, navaja Ansa.