Svet 2.8.2017 6:00

Čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende praznuje 75 let

New York, 2. avgusta - Čilsko-ameriška pisateljica Isabel Allende, ena najbolj prepoznavnih pisateljic južnoameriškega magičnega realizma, danes praznuje 75 let. Na literarno sceno je prodrla s prvencem Hiša duhov leta 1982 in odtlej niza uspešnico za uspešnico, tako za odrasle kot za otroke. Resničnost in miti ter nadrealni dogodki so stalnica njenih del.

Isabel Allende je bila rojena v perujskem glavnem mestu Lima, kjer je njen oče opravljal diplomatsko službo, sicer je po rodu Čilenka. Po študiju je najprej v Santiagu de Chile delala pri Organizaciji združenih narodov, nato pa je bila televizijska novinarka in sodelavka ženske revije Paula in otroške revije Mampato.

Leta 1973 je po vojaškem udaru Augusta Pinocheta, v katerem je bil ubit njen stric in tedanji čilski predsednik Salvador Allende, emigrirala v Venezuelo, kjer je objavljala v revijah, predavala pa je tudi na univerzah po ZDA in Evropi. Nato se je leta 1989 preselila v ZDA, leta 1993 pa je pridobila ameriško državljanstvo.

Čilsko-ameriška pisateljica ima zveste oboževalce po vsem svetu. Njena dela. prevedena v 35 svetovnih jezikov, imajo pogosto avtobiografsko osnovo in opisujejo burno življenje v domovini in stisko ljudi pod diktaturo. Zavzema se tudi za pravice žensk.

V slovenščini so poleg romana Hiša duhov na voljo njena dela Otok pod morjem, Eva Luna, Hči sreče, Japonski ljubimec, Ripper ter zelo uspešen mladinski pustolovski roman Mesto zveri. Po Hiši duhov je Bille August leta 1993 režiral tudi film, v katerem so nastopili Meryl Streep, Jeremy Irons, Winona Ryder, Antonio Banderas in Glenn Close.

Leta 2004 so pisateljico sprejeli v Ameriško akademijo umetnosti in literature, leta 2010 je prejela čilsko nacionalno nagrado za literaturo, leta 2012 Andersenovo nagrado za literaturo, pred tremi leti pa jo je nekdanji ameriški predsednik Barack Obama ovenčal z medaljo za svobodo. Omenjali so jo tudi kot kandidatko za Nobelovo nagrado za literaturo.