Svet 2.8.2017 5:00

V Locarnu začetek 70. mednarodnega filmskega festivala

Locarno, 2. avgusta - V Locarnu se bo začel 70. mednarodni filmski festival, ki bolj kot na zvezdnike stavi na film. Odprl ga bo film Demain et tous les autres jours v režiji Noemie Lvovsky. V osrednjem tekmovalnem programu se bo za glavno nagrado, zlatega leoparda, potegovalo 18 filmskih stvaritev. Na festivalu bo svetovno premiero doživel tudi film Roka Bička Družina.

V Locarnu si bo v 12 sekcijah mogoče ogledati 300 filmov. Filmi v glavnem tekmovalnem programu se bodo potegovali za zlatega leoparda za najboljši film, podelili pa bodo tudi leoparde za režijo ter za najboljša igralko in igralca.

Posebnost Locarna so projekcije na glavnem mestnem trgu pred več kot 8000 gledalci, kjer gre večinoma za svetovne, mednarodne ali evropske premiere.

Svetovno premiero bo v Locarnu doživel tudi film slovenskega režiserja Roka Bička Družina. Slovensko-avstrijsko koprodukcijo bodo prikazali v sekciji Teden kritike.

Film Družina, ki zajema obdobje desetih let osrednjega lika, bodo premierno predvajali 7. avgusta, dan pozneje pa bo sledila še njegova ponovitev. Družina bo prvi slovenski film, ki bo predvajan v sekciji Teden kritike v Locarnu.

Teden kritike je bil ustanovljen leta 1990 kot neodvisna sekcija v organizaciji švicarskega združenja filmskih novinarjev z namenom, da svetovni javnosti predstavi inovativne filme na robu klasične filmske naracije.

Častnega leoparda bo letos prejel ameriški režiser, scenarist in producent Todd Haynes. Po besedah umetniškega direktorja festivala Carla Chatriana v Haynesovih likih "živi magija velikih kinematografov". S svojimi filmi je ustvaril edinstven univerzum ter pri tem združil ameriško in evropsko filmsko tradicijo. Haynes je posnel filme Žametne noči, Bob Dylan: 7 obrazov, Daleč od nebes in Carol.

Nagrado, poimenovano leopard club, pa bodo podelili ameriškemu igralcu Adrienu Brodyju. Brody, ki je zaslovel s filmom Pianist, po mnenju organizatorjev festivala sodi med izjemne igralce ameriške kinematografije in daleč presega hollywoodske okvire.

Retrospektiva bo posvečena francoskemu režiserju Jacquesu Tourneurju (1904-1977).