Svet 2.8.2017 10:24

Letošnji festival v San Sebastianu bo odprl novi film Wima Wendersa

San Sebastian, 2. avgusta - Filmski festival v španskem San Sebastinu, ki bo v 65. izdaji potekal od 22. do 30. septembra, bo odprl novi film nemškega režiserja Wima Wendersa. Ljubezenska drama Submergence, ki bo tudi v tekmi za zlato školjko za najboljši film, bo po projekciji na filmskem festivalu v Torontu v San Sebastianu doživela evropsko premiero.

Nemško-francosko-špansko-ameriško koprodukcijo so po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA snemali v Berlinu, Madridu in Toledu ter na različnih lokacijah po Franciji in Džibutiju.

Pripoveduje o ženski in moškem iz zelo različnih svetov, hidroinženirju pod krinko Jamesu (James McAvoy) in biomatematičarki Danielle (Alicia Vikander), ki se spoznata v hotelu v Normandiji in se zaljubita. Ko odideta vsak na svojo stran, Jamesa, člana britanske tajne službe, ki se poda na misijo v Somalijo, ugrabijo džihadisti.

"Sodobna ljubezenska zgodba, ki je napeta in obenem ganljiva, se razpne preko kontinentov in oceanov ter se sooča z dvema velikima nevarnostma našega planeta - klimatskimi spremembami in terorizmom," režiserjeve besede povzema APA.

Film je nastal po istoimenskem romanu škotskega novinarja J.M. Ledgarda, scenarij podpisuje Erin Dignam.

Festival v San Sebastianu je prvič potekal leta 1953 in je bil v začetnih letih posvečen zgolj španskemu filmu, nato pa se je uveljavil kot ena najpomembnejših mednarodnih filmskih prireditev na svetu.