Slovenija 3.8.2017 8:51

Na 65. Ljubljana festivalu poklon Vivaldiju s sopranistko Niko Gorič

Ljubljana, 3. avgusta - V sklopu 65. Ljubljana festivala bo nocoj v Križevniški cerkvi na sporedu poklon baročnemu mojstru Antoniu Vivaldiju. Skladateljeva dela bo izvedel Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, kot solistka pa bo nastopila sopranistka slovenskega rodu Nika Gorič, ki končuje umetniški doktorat na oddelku za opero Kraljeve akademije v Londonu.

Ljubljana. Zastave Mestne občine Ljubljana in 65. Festivala Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Zastave Mestne občine Ljubljana in 65. Festivala Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki je v torek igral ob boku francoskega harmonikarja Richarda Galliana, se bo na nocojšnjem koncertu poklonil Vivaldiju (1678-1741), ki slovi tudi po delih za vokal, zlasti operah in sakralnih delih.

Ob godalnem korpusu se bo solistično predstavila mednarodno dejavna sopranistka slovenskega rodu Nika Gorič. Gostja uglednih prizorišč je tudi članica prestižnega Academy Song Circle ter redna solistka Bachovih kantat pod okriljem uglednega sklada Kohn, piše na spletni strani festivala.

Program bo vključeval pet del Vivaldija: Koncert za godala v C-duru, RV 117; Nulla in mundo pax sincera, RV630; In furore iustissimae irae, RV 626; Koncert za godala v g-molu, RV 157 ter Laudate pueri Dominum, RV 600.

Vivaldi (1678-1741) se je rodil v Benetkah kot sin violinista. Leta 1703 je bil posvečen za duhovnika. Študiral je tudi violino. Na beneški glasbeni šoli Ospedale della Pieta je bil učitelj violine, nato dirigent šolskega orkestra ter njegov skladatelj. Krajši čas je bil dirigent v Mantovi, od 1725 je nekaj let potoval po Evropi. Umrl je na Dunaju, kjer je pokopan.

Bil je najvidnejši italijanski skladatelj baročne orkestralne glasbe, eden najpomembnejših skladateljev 18. stoletja, inovator forme in orkestracije ter umetnik globoke in iskrene izpovednosti, bogate melodike in pretanjenega občutka za ritem. Utemeljil je moderno obliko solističnega koncerta.

Napisal je 344 koncertov za solistični instrument in orkester, 81 koncertov za dva ali več solističnih instrumentov in orkester, 61 simfonij in godalnih koncertov brez solista, ciklus 12 violinskih koncertov, v katerem je zlasti znan koncert Štirje letni časi, 46 oper in več oratorijev.