Svet 4.8.2017 5:30

Na dražbi zadnje, še neobjavljene fotografije Marilyn Monroe

Los Angeles, 4. avgusta - Spletna avkcijska hiša Paddle8 do 11. avgusta na dražbi ponuja doslej neobjavljene fotografije z zadnjega profesionalnega snemanja ameriške igralke Marilyn Monroe. Njihov avtor je fotoreporter George Barris, ki je igralko fotografiral junija 1962, le nekaj tednov pred njeno smrtjo, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska, Sanmenxia. Portret legendarne igralke Marilyn Monroe. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Sanmenxia.
Portret legendarne igralke Marilyn Monroe.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Fotografije, katerih izklicne cene se gibljejo med 500 in 18.000 dolarji, so ponujene na dražbo skupaj z drugimi predmeti, vezanimi na Marilyn Monroe v sklopu Platinum Blonde.

Oboževalci igralke lahko preko spletne avkcijske hiše na dražbi kupijo tudi njene predmete, gole fotografije, filmske plakate in celo prvo izdajo revije Playboy z igralko na naslovnici, ki jo je podpisal sam Hugh Hefner.

Monroejeva se je rodila 1. junija 1926 s pravim imenom Norma Jeane Mortenson. Otroštvo je zaradi odsotnega očeta, ki je ni nikoli priznal za svojo hčer, in duševne bolezni matere preživljala v rejniških družinah.

Lik trapaste blondinke, ki zmede in zapeljuje moške z naivnostjo, je ovekovečila v filmu Gospodje imajo raje plavolaske (1953). Za pojavnost Marilyn Monroe je bila značilna zapeljiva čutnost, globoki dekolteji in izzivalna pozibavajoča hoja, zapečatena z avro nedolžnosti, pristnosti, krhkosti in skrivnostnosti.

Njena zvezdniška kariera se je začela s filmom Niagara, za vrhunec njene kariere pa veljata komediji Billyja Wilderja Sedem let skomin (1955) in Nekateri so za vroče (1959). Poročni prstan si je nadela trikrat, med izbranci je bil tudi sloviti dramatik Arthur Miller.