Na hitro prelistano 5.8.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 5. avgusta - Pri založbi Sanje je izšel roman Pokrpajmo žive Maylis de Kerangal, pri Mladinski knjigi prvi del trilogije Prvi zakon Joeja Abercrombieja, naslovljen Klic orožja, pri založbi Škuc pa roman Moje razgaljeno telo Stephana Lamberta. Za otroke so v zbirki Prijazna družba Celjske Mohorjeve družbe izdali knjigo Jakob dobi sestrico.

Ljubljana. Prvi del trilogije Prvi zakon, ki ga je britanski pisatelj Joe Abercrombie naslovil Klic orožja, prevedel pa ga je Sergej Hvala. Foto: STA

Ljubljana.
Prvi del trilogije Prvi zakon, ki ga je britanski pisatelj Joe Abercrombie naslovil Klic orožja, prevedel pa ga je Sergej Hvala.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Stephana Lamberta z naslovom Moje razgaljeno telo. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Stephana Lamberta z naslovom Moje razgaljeno telo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jakob dobi sestrico avtorice Nine Novak Kerbler z ilustracijami Mojce Sekulič Fo. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jakob dobi sestrico avtorice Nine Novak Kerbler z ilustracijami Mojce Sekulič Fo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Maylis de Kerangal z naslovom Pokrpajmo žive. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Maylis de Kerangal z naslovom Pokrpajmo žive.
Foto: STA

POKRPAJMO ŽIVE - ROMAN O DILEMAH GLEDE DAROVANJE ORGANOV

Francoska pisateljica Maylis de Kerangal (1967) je od leta 2000 objavila devet romanov, ki so ji prinesli številne ugledne literarne nagrade. Najbolj cenjen med kritiki in bralci je večkrat nagrajeni roman Pokrpajmo žive (2014), ki so ga kmalu po izidu prevedli v nekaj evropskih jezikov, v slovenščini pa je nedavno v prevodu Ane Barič Moder izšel pri založbi Sanje. Roman je zaradi tematike izrazito aktualen in kot tak odločno nagovarja bralca; obravnava namreč etične, filozofske in strokovne dileme, povezane z darovanjem organov. V celoti se odvije v 24 urah. Po nenadni smrti 19-letnika v prometni nesreči spremlja bralec zapleteno pot njegovega srca do bodoče prejemnice, zaznamovano z značilnim menjavanjem pripovedne perspektive - skozi oči darovalčevih staršev, kirurga in drugih zdravstvenih delavcev.

Roman, tako kot prejšnja dela Maylis de Kerangal, odlikuje izbrušen in premišljen slog; pretežno deskriptiven in nesentimentalen, obenem pa razgiban in mojstrsko prilagojen vsakemu posameznemu liku, s čimer avtorica vešče ubesedi tako kolektivni napor kot boleče intimne odločitve vpletenih. Gre za vrhunsko delo, ki je kljub specifičnosti tematike globoko univerzalno, saj se na senzibilen in pronicljiv način loteva občečloveških vprašanj, povezanih s krhkostjo življenja, žalovanjem in upanjem, so zapisali pri založbi. V Franciji je po romanu Pokrpajmo žive lani nastala uspešna gledališka predstava, ki jo podpisuje Sylvain Maurice, posneli pa so tudi film v režiji Katell Quillevere.

S KLICEM OROŽJA UVOD V ABERCROMBIEJEVO TRILOGIJO PRVI ZAKON

Pri Mladinski knjigi je v prevodu Sergeja Hvale izšel prvi del trilogije Prvi zakon, ki ga je britanski pisatelj Joe Abercrombie (1974) naslovil Klic orožja in izdal leta 2006. Roman je bralce in kritike navdušil z domiselno zgodbo, dovršeno oblikovanimi liki in pronicljivim črnim humorjem. V zgodbi se Unija znajde tik pred vojno. Z ene strani severno provinco Anglejo oblegajo severnjaki pod vodstvom okrutnega kralja Bethoda, na jugu pa si hočejo sosedje Gurki priključiti mesto Dragosko. V takšnem svetu skušajo preživeti inkvizitor Glokta, po letih ujetništva pohabljena, brezzoba senca nekdanjega junaka, barbar Logen Devetprsti, strah in trepet Severa, ter razvajeni in sebični mečevalec Jezal dan Luthar. Pripoved, polna preobratov, duhovitih dialogov, spletk, zavezništev, izdajstev, bitk in zahrbtnih likov, ki vlečejo niti iz ozadja, so vsebino povzeli pri založbi.

Trilogija Klic orožja, ki jo sestavljata še v angleščini naslovljeni deli Before They Are Hanged (2007) in The Last Argument of Kings (2008), je prevedena v 14 jezikov, Abercrombie pa z devetimi romani ne velja več zgolj za obetavnega mladega pisatelja, temveč enega vodilnih avtorjev fantazijske literature.

PRI ŠKUCU VALONSKI AVTOR STEPHANE LAMBERT Z ROMANOM MOJE RAZGALJENO TELO

Pri založbi Škuc je izšla knjiga Stephana Lamberta Moje razgaljeno telo. Lambert, rojen leta 1974 v Bruslju, sodi med odmevnejše nove glasove valonske literature. Doslej je izdal več knjig poezije, romanov in krajše proze. Plodovit je tudi na področju esejistike, še posebno rad piše o slikarstvu. V literaturi, pogosto avtobiografski, se posveča želji, telesu, identiteti, družini, smrti in kaosu sodobnega sveta, nenehno pa je prisoten nemir homoseksualnosti. Melanholična pripoved s pridihom ironije se odvija v natančnem jeziku, ki s svojo čistostjo in ostrino zadaja trpko bolečino.

Delo Moje razgaljeno telo se osredotoča na telo, odkrivanje lastnega telesa in njegovega življenja, ki je hkrati tudi naše. Zgodba o rasti telesa, o prvih odzivih telesa na telo istega spola, o spolni zlorabi, ki je hkrati uvajanje v užitek, o spopadu telesnih vzgibov z zavorami razuma in okolice, in o težavnosti vse to zapisati v jezik - brez moraliziranja in licemerstva, so zapisali pri založbi. Delo je prevedel Brane Mozetič.

V ZBIRKI PRIJAZNA DRUŽBA KNJIGA JAKOB DOBI SESTRICO

Pri Celjski Mohorjevi družbi so lani v zbirki Prijazna družba izdali delo Moj prijatelj je drugačen avtorice Nine Novak Kerbler z ilustracijami Mojce Sekulič Fo. Zbirka obravnava družbene pojave, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi, kot so priseljevanje, integracija tujcev, posvojitev, itd. Letos jo dopolnjujejo z novih delom, ki je plod sodelovanja med omenjenima avtorico in ilustratorko, naslovljenim Jakob dobi sestrico.

Jakob in Matej se skoraj vsak dan skupaj igrata na igrišču. Neke sobote pa Jakoba ob dogovorjenem času ni. Ko se prijatelja po nekaj dneh končno spet srečata, ima Jakob presenetljivo novico: dobil je petletno sestrico Tino. Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati medsebojno različnost, za odrasle pa je knjiga dober pripomoček in iztočnica za pogovor z otroki o pomembni družbeni danosti, s katero se tudi otrok prej ko slej sreča - posvojitvi, so zapisali pri založbi.