Svet 5.8.2017 5:30

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti jeseni razstava del Maxa Ernsta

New York, 5. avgusta - V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) za jesen napovedujejo razstavo Max Ernst - onkraj slikarstva. Postavitev bo ponudila vpogled v kariero nemškega slikarja in kiparja Maxa Ernsta (1891-1976), pri čemer bo poudarek na njegovem nenehnem eksperimentiranju. Združila bo približno 100 umetnikovih del.

Ernst je radikalne nove tehnike, ki so bile onstran slikarstva, začel raziskovati, da bi z njimi izrazil iracionalno in nerazložljivo, piše na spletni strani muzeja.

Kot napovedujejo, bodo v razstavo vključene slike, kolaži, frotaži, ilustrirane knjige, pa tudi skulpture iz kamna in brona ter grafike, za katere je umetnik uporabil zelo širok razpon tehnik.

Ernst se je rodil v Brühlu v Nemčiji. Začel je študirati psihologijo in filozofijo, a se je sredi študija posvetil slikarstvu. Z Jeanom Arpom je leta 1919 ustanovil kölnsko skupino dadaistov in s provokativnimi kolaži in razstavami zbudil vsesplošno pozornost. Leta 1922 se je preselil v Pariz in se priključil nadrealistom. Leta 1941 je pred nacisti zbežal v ZDA. Po dobrem desetletju se je vrnil v Francijo, umrl je v Parizu.

Uporabljal je različne tehnike, od asemblažev in dadaističnih kolažev prek frotaža, ki ga je po starem kitajskem zgledu prvi med zahodnimi umetniki spet začel uporabljati, do velikih formatov, s katerimi se je uvrstil med nadrealiste. Privlačilo ga je vse groteskno in bizarno, s fantastičnimi pokrajinami in figurami je segel globoko v človekovo nezavedno in odprl širok asociativni prostor. Ukvarjal se je tudi z ilustriranjem knjig.

Razstava bo na ogled od 23. septembra do 1. januarja.