Slovenija 5.8.2017 5:00

V Mariboru se začenja 28. Poletni lutkovni pristan

Maribor, 5. avgusta - Z uglasbeno poezijo Srečka Kosovela Nesem sončnico na rami v izvedbi koprskih lutkarjev se dopoldne v Mariboru začenja že 28. Poletni lutkovni pristan, ki bo s številnimi predstavami in spremljevalnimi dogodki potekal vse do konca avgusta. Festival tudi letos ponuja več kot 20 brezplačnih domačih in tujih predstav.

Maribor. Poletni lutkovni pristan. Foto: Gregor Mlakar/STA Arhiv STA

Maribor.
Poletni lutkovni pristan.
Foto: Gregor Mlakar/STA
Arhiv STA

Obiskovalci bodo tudi letos uživali ob tradicionalnih lutkah, kot je italijanska Pulcinella, pa tudi ob povsem novih in sodobnih oblikah in igri predmetov. Ustvarjali bodo z mentorji, se igrali z lesenimi igrali, si ogledali animirani lutkovni film ter se učili umetnosti pripovedovanja.

Festival se bo po današnji uvodni predstavi nadaljeval vse avgustovske konce tedna. Med drugim bodo v štajerski prestolnici gostovali lutkarji iz Hrvaške, Češke, Slovaške, Avstrije, Italije, Francije in Avstralije.

Ker je število vstopnic omejeno, je potrebno za predstave v lutkovnem gledališču in v prostorih GT22 pri blagajni gledališča dvigniti brezplačno vstopnico. Festival bo gostoval še v Umetnostni galeriji Maribor in v parku na Art kampu.

Lutkovno gledališče Maribor festival pripravlja že vse od leta 1990. Obiskovalcem ponudi najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle, različne delavnice, razstave, inštalacije in druge spremljevalne dogodke. Lani se je dogodkov udeležilo kar 8000 ljudi.