Svet 8.8.2017 5:00

V londonski Nacionalni galeriji septembra Degasovi pasteli iz zbirke Burrell

London, 8. avgusta - V londonski Nacionalni galeriji za september napovedujejo odprtje razstave Upodobljeno v barvi: Degas iz zbirke Burrell. Postavitev bo združila 20 pastelov iz zbirke Burrell iz Glasgowa, ki bodo tokrat prvič, odkar so del zbirke, na ogled izven Škotske, ter nekaj del iz zbirke londonske Nacionalne galerije.

Kot piše na spletni strani londonske galerije, se zbirka Burrell ponaša z enim najboljših izborov del francoskega slikarja Edgarja Degasa na svetu.

Degas, ki velja za enega največjih umetniških inovatorjev svoje dobe, je iznašel nove načine upodabljanja sodobnega pariškega življenja. Zasledoval je vizijo, ki se je razlikovala od vizije njegovih kolegov impresionistov. Poleg tega je nenehno eksperimentiral z materiali, še posebej v tehniki pastela, ki mu je dajal prednost pred oljnim slikarstvom.

Degas (1834-1917) se je rodil v Parizu. Najprej je študiral pravo, nato pa od leta 1855 slikarstvo na Ecole nationale superieure des beaux-arts. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Najprej je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete, po letu 1874 pa se je posvetil predvsem študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov.

Degasa je zanimalo telo v gibanju, nanj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza. Najbolj je znan po študijah baletk in konjev ter skupin v gledališču in ženskih aktov. Najraje je uporabljal tehniko pastela, izdeloval je tudi bakroreze in litografije.

Manj znano je, da je bil Degas dober kipar, v letih od 1865 do 1912 je ustvaril serijo malih bronastih skulptur baletk, konjev in kopalk, ki tako kot njegove slike pričajo, kako natančno je znal oceniti človeško dušo in opaziti še tako majhne premike telesa. Umrl je osamljen in skoraj popolnoma slep v Parizu.

Zbirko Burrell je zasnoval ladijski magnat in zbiratelj William Burrell, leta 1944 jo je zapustil mestu Glasgow. Zbirka ima prostore v parku Pollok na jugu mesta. Zaradi prenove je muzej trenutno zaprt, ponovno naj bi ga odprli leta 2020.