Slovenija 8.8.2017 10:29

V piranski Krstilnici Beli veter Joni Zakonjšek

Piran, 8. avgusta - V Krstilnici Sv. Janeza Krstnika bo od drevi razstavljena slika Joni Zakonjšek Beli veter. Delo je od leta 2013 do letošnjega poletja nastajalo v Beli krajini, kjer slikarka trenutno živi, v Piranu pa bo na ogled do 3. septembra. Umetnostni kritik Dejan Mehmedović je zapisal, da je Beli veter delo ustvarjeno s potrpljenjem, pogumom in iskrenostjo.

Po besedah Mehmedovića je Joni Zakonjšek umetnica, ki s svojim delom presežno zastopa likovno dejavnost, saj pod njenimi rokami nastajajo stvaritve, ki imajo posebno vrednost: "Slikarstvo, ki ga izvaja, ni le likovnost, je odkrivane, je življenje, je ustvarjanje, je 'porajanje' v poteku, kjer se prepletajo izkušnje, znanje, vedenje. Beli veter je vsekakor dokaz, ki to potrjuje."

Slika Beli veter je ustvarjena v tehniki olja na platnu, velika pa je 132 krat 230 centimetrov. Gre za delo, nastalo v procesu, v katerem je bilo veliko potrpljenja, verjetno tudi bolečine in radosti, predvsem pa poguma, iskrenosti in poštenja. Podoba na sliki evocira čisto objektivnost, a vendar je preprost naturalistični realizem le na prvi pogled likovna oblika s katero umetnica nagovarja gledalca, je zapisal umetnostni kritik.

"Slikovni naboj, ki ga v tej podobi daje barva, se v podtonu kromatskega valovanja v posebnem prepletu izjavlja kot precej čudežno slikovno polje. Navkljub vsej jasnosti, pred nami je podrastna vegetacija, zimsko razpihana posušena trava, golo vejevje, drevesa in grmičevje, je v vetrovni atmosferi, v oblaku svetlobe in sence tu ujeta nekakšna iracionalna 'sanjska' magičnost," meni Mehmedović.

Joni Zakonjšek po njegovi presoji slika drugače, "lahko bi rekli, da ustvarja novo bivanjskost". Njena dela zaznamuje tudi izvedbeni perfekcionizem, ki zajema vse postulate tradicionalne likovne ustvarjalnosti.

Joni Zakonjšek se je rodila leta 1974 v Kopru. Po opravljeni gimnaziji je dve leti preživela v Londonu in tam dokončala Foundation Course of Art na White Chapel Art School. Nato se je leta 1996 vpisala na ljubljansko akademijo za likovno umetnost in leta 2003 diplomirala pri profesorju Emeriku Bernardu in profesorju Marku Uršiču, specializacijo pa opravila pri Gustavu Gnamušu. Od leta 2004 je samostojna likovna ustvarjalka. Živi in dela v Beli krajini.