Svet 9.8.2017 5:30

Razstava o Hamburgu v letih sprememb

Hamburg, 9. avgusta - V Muzeju hamburške zgodovine je do novembra na ogled razstava Na križišču starega in novega Hamburga - pogledi na mesto okoli leta 1900. Postavitev se posveča doslej redko predstavljenim risbam, akvarelom, pastelom in grafikam, ki obiskovalcu prek različnih motivov kažejo podobo Hamburga med letoma 1850 in 1913.

V teh letih se je videz Hamburga močno spremenil. Iz mesta, obdanega z nasipi, ki so ga določale ozke uličice in predalčne hiše s številnimi koti, je zrasel Hamburg, ki se je vse bolj širil prek starih mestnih meja - z velikimi ulicami, mogočnimi poslovnimi stavbami in sodobno infrastrukturo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nad mestom ob Labi se je takrat navduševalo mnogo umetnikov. Pogosto so ga prikazovali na romantičen, občasno tudi humoren način. Omenjene podobe so na razstavi razporejene v devet sprehodov, na katerih se obiskovalec seznani s hamburškim starim mestnim jedrom.

Zgodovinskemu pogledu na mesto je na koncu pridan današnji pogled. Medtem ko je bil v 19. stoletju svinčnik pogosto prvo izrazno sredstvo, nam zdaj mnogi fotografi in instagramerji kažejo svoj individualni pogled na Hamburg. Misel o slikovnem ohranjanju mimobežne sedanjosti, ki se je pojavila že okoli leta 1900, očitno ni izgubila svoje privlačnosti. Ob historičnih motivih je na razstavi tako na ogled spekter nove mestne fotografije.