Slovenija 9.8.2017 9:02

V sklopu Ljubljana festivala violinist Dimitrij Sitkovecki z godalnim ansamblom SF

Ljubljana, 9. avgusta - V okviru 65. Ljubljana festivala bo v Križevniški cerkvi drevi koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije (SF), ki se mu bo kot koncertni mojster pridružil priznani violinist in vsestransko glasbeno dejaven umetnik ruskega rodu Dimitrij Sitkovecki. V solistični vlogi bo nastopil slovenski flavtist Boris Bizjak.

Ljubljana. Zastave Mestne občine Ljubljana in 65. Festivala Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastave Mestne občine Ljubljana in 65. Festivala Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na programu bo šesta od desetih Hamburških simfonij Carla Philippa Emanuela Bacha, avtorja razpetega med barokom in klasicizmom, ter njegov Koncert za flavto kot različica Koncerta za čembalo in godala s continuom. V priredbi Sitkoveckega pa bo zazvenel Šostakovičev Godalni kvartet št. 3, nastal leto po koncu druge svetovne vojne.

Sitkovecki s svojim renesančnim duhom in karizmatično ustvarjalno silo pušča pečat na prav vseh glasbenih področjih. Že več kot štiri desetletja deluje kot umetnik in predavatelj, piše v programski knjižici festivala.

Njegova kariera violinista je dokumentirana na številnih posnetkih bodisi velikih koncertnih del bodisi kompozicij komornega repertoarja. Je tudi pedagog, dirigent in glasbeni vodja orkestrov, umetniški vodja festivalov pa tudi avtor več kot 50 priredb znanih mojstrov, kot so Bach, Haydn, Beethoven, Brahms, Bartok, Čajkovski, Šostakovič, Stravinski in Šnitke.

Že v ponedeljek je v okviru Ljubljana festivala s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije nastopil v Križevniški cerkvi z deli ruskega romantika Čajkovskega in madžarskih mojstrov prve polovice 20. stoletja Dohnayija in Bartoka.

Bizjak živi in deluje v Londonu, diplomiral pa je v Parizu. Po zmagi na mednarodnem tekmovanju za flavto v Pikardiji ter zmagah na državnih tekmovanjih flavtistov in komorne igre zdaj koncertira po vsem svetu.

Bizjak ne izvaja izključno klasične glasbe, temveč z veseljem zaigra tudi flamenko in blues. Njegovi partnerji v teh projektih so znani glasbeniki in skupine flamenka pa tudi plesalci.

Pred tremi leti je na Ljubljana festivalu nastopil na recitalu z britanskim pianistom Simonom Laneom.