Slovenija 9.8.2017 11:40

V UGM Studiu konec meseca risbe, lutke in avtomati Silvana Omerzuja

Maribor, 9. avgusta - V UGM Studiu bodo 25. avgusta odprli razstavo enega najpomembnejših slovenskih lutkarjev Silvana Omerzuja. Na ogled bodo lutke, risbe in avtomati, ki so nastali za različne predstave ali razstavišča v zadnjem desetletju. Postavitev bo združila lutke iz predstav Hiša Marije Pomočnice, Prepovedane ljubezni in Krabat.

Ljubljana, Etnografski muzej. Intervju z režiserjem, slikarjem in lutkarjem Silvanom Omerzujem. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana, Etnografski muzej.
Intervju z režiserjem, slikarjem in lutkarjem Silvanom Omerzujem.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Novo mesto. Delo Silvana Omerzuja. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto.
Delo Silvana Omerzuja.
Foto: Rasto Božič/STA

Omerzujeve lutke že same po sebi s svojo vrhunsko likovno vsebino in prezenco zapolnjujejo prostor razstavišča. Ustvarjene so predvsem iz lesa in namenjene odraslemu občinstvu. Postavljene v instalacijo oziroma scensko postavitev nas najprej nagovorijo s svojo materialno negibnostjo, razen pri avtomatih, navidezno statiko, ki pa je le materialna, telesna.

Notranja napetost, asociacija na življenje v njih, je prisotna že skozi sam material - les, v katerega strukturi, letnicah, je tudi vidno ujet duh časa in narave, rast. Predvsem je prisotno tiho notranje zrenje, ki ga je avtorjevo dleto, ponekod z dinamično potezo, drugod pa spet s potezo, ki zgladi material do izjemne mehkobe in nežnosti, vdahnilo lutki, obrazu, telesu.

Prav ta notranja napetost je lahko vzvod, ki opazovalca popelje v lasten notranji svet, da opazovano vstopi v opazovalčevo doživljanje, kjer se zgodi alkimija unikatnih občutenj, ki jih zmore vzpodbuditi umetnost, pisana z veliko začetnico, so ob razstavi zapisali v Umetnostni galeriji Maribor (UGM).

Leta 1955 rojeni Omerzu je po študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 ga je poklicna pot vodila v Prago, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk.

Po vrnitvi v Ljubljano je svojo prepoznavno avtorsko poetiko, namenjeno predvsem odraslemu občinstvu, najizraziteje uresničeval v gledališču Konj, ki ga je ustanovil skupaj z režiserjem Janom Zakonjškom.

Za svoje delo je prejel 14 mednarodnih in 12 slovenskih nagrad ter nagrado Prešernovega sklada leta 2006. Poleg lutkarstva se ukvarja s slikarstvom, grafiko, risbo, ilustracijo, keramiko in oblikovanjem plakatov. Eksperimentira z različnimi materiali, kot so les, predivo in kovina.

Razstava v Studiu UGM bo na ogled do 30. septembra.

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) pa bo 7. septembra premiera predstave Besede iz hiše Karlstein, ki nastaja pod Omerzujevo režijsko taktirko. Ob tem bodo v razstavišču v kleti minoritske cerkve LGM odprli tudi razstavo del iz njegovega drugega bogatega lutkovnega opusa.

V spremljevalnem programu ob razstavi pa v UGM med drugim napovedujejo družinsko ustvarjalno delavnico 9. septembra. Udeleženci se bodo po ogledu razstave v UGM Studiu podali do razstavišča v kleti minoritske cerkve, kjer bo potekala delavnica.