Svet 10.8.2017 5:00

Londonska Kraljeva akademija umetnosti za prihodnje leto napoveduje doslej največjo Poletno razstavo

London, 10. avgusta - Kraljeva akademija umetnosti v Londonu bo prihodnje leto obeležila 250-letnico kontinuiranega pripravljanja prestižne Poletne razstave. Jubilej bodo obeležili z doslej najobsežnejšo Poletno razstavo, ki bo predstavila tako razvoj te pomembne umetniške manifestacije kot tudi britanske umetnosti. Združila bo 115 umetniških del.

Razstava z naslovom Veliki spektakel bo na ogled od 12. junija do 19. avgusta. Po poročanju spletnega portala The Art Newspaper bo na ogled 90 slik ter 25 skulptur in del na papirju. Skoraj vse umetnine, ki so danes del različnih javnih in zasebnih zbirk, so bile predstavljene na minulih Poletnih razstavah, v postavitev pa bo vključenih tudi nekaj zavrnjenih del.

Za pripravo razstave so k sodelovanju povabili zunanja kustosa iz londonskega Centra Paul Mellon - strokovnjaka za umetnost 18. stoletja Marka Halletta ter strokovnjakinjo za 19. in 20. stoletje Sarah Turner.

Kot je povedal Hallett, razstave ne bo le "parada mojstrovin, ampak bo vsako delo pripovedovalo tudi svojo zgodbo".

Poletno razstavo, ki se lahko pohvali z najdaljšo tradicijo na svetu, neprekinjeno pripravljajo od leta 1768. Na njej predstavljajo dela v različnih medijih - slikarstvo, kiparstvo, fotografijo, grafiko, arhitekturo in film.

Razstava je bila od nekdaj tudi prostor največjih rivalstev v britanski umetnosti, kjer so se za naklonjenost javnosti in nagrade borili nekateri največji britanski umetniki, denimo Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, William Turner in John Constable.

Da je bila borba neusmiljena, dokazuje tudi zgodba o Turnerju iz leta 1832. Ker je bila na Poletni razstavi njegova slika z morskim motivom razstavljena ob Constableovi sliki, na kateri je slikar odlično ujel svetlobo, je težavo rešil tako, da je na svojo sliko doslikal rdečo bojo. Ta je s svojo slepečo barvo zasenčila delo njegovega tekmeca.

Na Poletnih razstavah je bilo od leta 1769 do danes predstavljenih približno 250.000 umetniških del, ki si jih je ogledalo več kot 25 milijonov obiskovalcev. Leta 2016 so na njej zabeležili 229.000 obiskovalcev, kar je izjemno za razstavo, ki je odprta le dva meseca. Za prihodnje leto pa se nadejajo, da bodo presegli rekord iz leta 1879, ko so jih našteli 391.000.

Letošnja poletna razstava je sicer na ogled še do 20. avgusta. Vanjo je od skupaj 12.000 prijavljenih vključenih 1200 del.