Slovenija 10.8.2017 7:45

Evropski komorni pevski zbor Tenso gostuje v Kopru in Ljubljani

Koper/Ljubljana, 10. avgusta - V sklopu cikla Simfonic voices bo drevi ob 20. uri v stolnici Marijinega vnebovzetja v Kopru nastopil prvi vseevropski profesionalni zbor, Evropski komorni pevski zbor Tenso. Ta je nastal na iniciativo združenja Tenso Europe in priznanega latvijskega dirigenta Kasparsa Putninša. V petek bo zbor Tenso nastopil tudi v Ljubljani.

Koper. Stolna cerkev, cerkev Marijinega vnebovzetja. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Koper.
Stolna cerkev, cerkev Marijinega vnebovzetja.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Evropski komorni pevski zbor Tenso je nastal po vzoru uspešnega Mladinskega orkestra Evropske unije in s premiernim nastopom leta 2014 v sklopu projekta Evropske prestolnice kulture uradno postal prvi vseevropski profesionalni zbor.

Vsako leto je izbranih 24 talentiranih mladih profesionalnih pevcev iz 13 evropskih držav, ki sodelujejo na poletnih delavnicah in krajši turneji po Evropi. Zbor ima pomembno vlogo pri promoviranju koralne glasbe, repertoar pa zajema tako klasično kot sodobno koralno petje, so sporočili iz Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem, ki prireja cikel Simfonic voices.

Pod taktirko Putninša bo Evropski komorni pevski zbor Tenso v Kopru med drugimi izvedel skladbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Johannesa Brahmsa in Francisa Poulenca ter delo Immortal Bach, ki ga je skladatelj Knut Nystedt ustvaril po skladbah Johanna Sebastiana Bacha.

Putninš je dolgoletni dirigent priznanega Latvijskega radijskega zbora in od sezone 2014/2015 glavni dirigent komornega zbora Estonske filharmonije. Ukvarja se tudi z drugimi projekti in je reden gost priznanih zborov, kot so BBC Singers, Nizozemski komorni zbor ter Švedski radijski zbor.

Priznani dirigent obvlada širok repertoar koralne glasbe, od renesančne polifonije do obdobja romantike, slovi pa tudi kot inovator in pomemben zagovornik novih dosežkov koralnega petja. Glasove nastopajočih rad prižene čez meje do popolnoma novih vokalnih izraznosti, piše v sporočilu za javnost.

Zbor bo v petek ob 20.30, z nekoliko krajšim programom od nocojšnjega, nastopil tudi v ljubljanski Cerkvi sv. Jakoba v sklopu projekta Imago Sloveniae.