Slovenija 10.8.2017 9:17

V Mariboru nastaja geopunkturni krog Marka Pogačnika

Maribor, 10. avgusta - Umetnostna galerija Maribor bo popoldne v mestnem parku predstavila projekt geopunkturnega kroga umetnika in kiparja Marka Pogačnika. Projekt bo tam nastajal vse do 16. avgusta, uradno ga bodo odprli 26. septembra.

Maribor. Umetnostna galerija Maribor (UGM). Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetnostna galerija Maribor (UGM).
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Pogačnik je projekt geopunkturnih krogov začel ustvarjati leta 2004, z njim pa želi ponovno vzpostaviti komunikacijo med človekom in zemljo kot noosfero, specifično obliko zavesti. Geopunkturni krogi so postavljeni v različnih konstelacijah in na krajih, kjer je takšna komunikacija mogoča.

Kamniti stebri imajo vklesana znamenja, oblikovana po principu univerzalnega likovnega jezika, poimenoval pa jih je kozmogrami. Pri realizaciji vedno sodeluje mednarodna skupina izšolanih umetnic in umetnikov.

Doslej je v Ljubljani leta 2008 postavil Hologram Evrope, povezan s takratnim predsedovanjem Evropski uniji, geopunkturni krog se nahaja tudi ob Savi in Cerkniškem jezeru. Ob tem so taki krogi postavljeni tudi na Češkem, Portugalskem, Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Avstriji, Kanadi in ZDA.

"Mariborski bo namenjen Sloveniji, v to kompozicijo pa bo vpet tudi kamen, ki bo označil vlogo mariborskega prostora v širšem prostoru srednje Evrope," pravi Pogačnik, ki je svoje umetniško delo po dijaških letih nadaljeval s skupino OHO. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Kot svobodni umetnik deluje od leta 1968, leta 1971 je začel s prijatelji umetnost povezovati z življenjem in ustanovil komuno v Šempasu v Vipavski dolini. Z ženo Mariko in hčerami Ajro, Nike in Ano je razvil novo umetniško prakso imenovano litopunktura, v kateri postavlja kamnite stebre na izbrane točke v pokrajini. V njih vkleše kozmograme, ki z vibracijo vklesane informacije delujejo na zavest prostora.

Pogačnik se sicer vseskozi posveča tudi delavnicam na terenu, kjer skupaj z udeleženci vzpostavlja nov odnos do narave in prostora. Za svoje delo je prejel nagrado Prešernovega sklada, Bevkovo in Jakopičevo nagrado, ob tem pa je avtor več knjig, od katerih so številne tudi prevedene. Lani je postal Unescov umetnik za mir.