Svet 11.8.2017 0:30

V Sarajevu začetek 23. filmskega festivala

Sarajevo, 11. avgusta - V Sarajevu se bo s filmom Akija Kaurismakija Druga stran upanja začel 23. sarajevski filmski festival. V 18 programih bodo prikazali 235 filmov, tudi nekaj slovenskih. Za nagrado srce Sarajeva se bo potegovalo sedem celovečercev iz širše regije, nagrado častno srce Sarajeva pa letos prejmeta režiser Oliver Stone in komik John Cleese.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Na festivalu, ki se je profiliral kot najmočnejša platforma za razvoj regionalne filmske industrije, bo 43 filmov doživelo svetovno, 23 pa mednarodno premiero.

V tekmovalnem dokumentarnem programu bo prikazanih 14 filmov, od tega dva slovenska - Družina v režiji Roka Bička ter Playing Men v režiji Matjaža Ivanišina. Oba bosta na festivalu doživela tudi na regionalno premiero.

Slovenske barve so zastopane tudi v tekmovalnem programu študentskih filmov, kamor se je uvrstil film Ljubljana - München 15:27 režiserke Katarine Morano.

V otroškem programu pa bo slovenska filmska ustvarjalnost zastopana s celovečernim in tremi kratkimi filmi. Svetovno premiero bo na festivalu doživel film Košarkar naj bo režiserja Borisa Petkovića, ki je nastal po literarni uspešnici Primoža Suhadolčana.

Kratki filmi pa so trije novi animirani filmi Koyaa; Podivjani ležalnik, Zmrzljivi šal in Razigrani avtomobilček režiserja Kolje Sakside.

Stone in Cleese bosta nagrado častno srce Sarajeva prejela za izjemen prispevek k razvoju filmske umetnosti. V programu Posvečeno bodo prikazali Stoneove filme Intervju s Putinom, Rojena morilca, Platoon - Vod smrti in Snowden. Cleesa pa bo mogoče videti v filmu Riba imenovana Wanda.

Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil 18. avgusta.