Slovenija 11.8.2017 9:53

V Kamniku se danes začenja 14. festival Kamfest

Kamnik, 11. avgusta - Poletje v Kamniku bo te dni razgibal festival Kamfest. Dogajanje na glavnem odru v Keršmančevem parku bo drevi ob 20. uri uvedel koncert skupine Jardier, na otroškem odru bo nastopil cirkus Čupakabra, na večernem odru pa Daniel Vezoja. V devetih dneh se bo na petih odrih zvrstilo okoli 50 dogodkov, od glasbe in kina do poezije in gledališča.

Kamnik, Glavni trg. Glavni trg v Kamniku. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kamnik, Glavni trg.
Glavni trg v Kamniku.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Med nastopajočimi organizatorji, ki v devetih dneh pričakujejo več kot 30.000 obiskovalcev, v prvih dneh festivala izpostavljajo jožnokorejsko post rock skupino Jambinai in Duo Silence na Glavnem odru, slovensko techno jazz zasedbo Container Doxa in Daniela Vezojo na Večernem odru ter jazz koncert zasedbe Kukushai na prizorišču Katzenberg.

Prav to prizorišče bo na letošnjem festivalu, ki se zaradi gradbenih del sicer v celoti, a le za letos, seli iz mestnega centra, poskrbelo za raznolik program, umeščen v ostanke najskrivnostnejše tovarne v tem delu Evrope - slovite kamniške smodnišnice, okoli katere se še danes pletejo zelo zanimive zgodbe, so zapisali. Program bo ponudil od koncerta do večera slam poezije pa do pogovornega večera.

Razen na treh odrih v Keršmančevem parku - Glavnem, Otroškem in Večernem - ter na prizorišču Katzenberg bo letošnji, že 14. festival zavzel tudi mekinjski samostan, kjer bo potekal sedemdnevni filmski program.

Med drugim bodo prikazali kriminalno dramo Pod gladino v režiji Klemna Dvornika, pustolovski film Zbogom, Berlin Fatiha Akina in komično dramo Paterson Jima Jarmuscha ter animirani film Rdeča želva Michaela Dudoka.

Na glavnem odru se bodo zvrstili še zasedba Icon, Hamo & Tribute 2 love, Mestna godba Kamnik, Uroš Perić, srbska koncertna atrakcija Zaa ter Neca Falk z Mačkom Murijem in Muco Maco.

Večerni oder pa bo ponudil še nastope elektronskega dvojca Darla Smoking ter zasedb Clockwork Psycho, Haiku Garden, Good Vibrations in Malamor ter Kamničanov Fool Nation.

Sejem Diversity in Kufr, ki nastaja v sodelovanju z Diversity - express yourself in KUD Kufr, letos ne bo zavzel Glavnega trga in začetka Samčevega predora, ampak bo postavljen na peščenih potkah Keršmančevega parka. Stojnice z unikatnimi izdelki bodo tako delovale kot nekakšen vhod v festivalski park.

Na gradu Zaprice bo v soboto, 12. avgusta, potekala arheološka delavnice pod naslovom Veščine iz pradavnine in javno vodstvo po razstavi na Planincah luštno biti...

Kot novost letošnje izdaje pa organizatorji napovedujejo dva ogleda zanimivejših ostankov in spominov kamniške industrije, ki bosta potekala 19. in 20. avgusta.

Organizacijska ekipa Kulturnega društva Priden možic Kamfest pripravlja z Mladinskim centrom Kotlovnica in v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik, Knjižnico Franceta Balantiča in Mestnim kinom Domžale.