Svet 12.8.2017 5:30

Mineva četrt stoletja od smrti Johna Cagea

Los Angeles, 12. avgusta - Na današnji dan mineva četrt stoletja od smrti avantgardnega skladatelja, teoretika, pesnika in likovnega ustvarjalca Johna Cagea (1912-1992). Njegov pionirski prispevek k razvijanju tolkal in tolkalne glasbe ga uvršča med vodilne skladatelje za tolkala. Med njegova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952.

Cage se je rodil leta 1912 v Los Angelesu. Njegov učitelj je bil pionir atonalne in serialne glasbe Arnold Schönberg.

Med Cageova najbolj poznana dela sodi konceptualna skladba, poimenovana 4'33 iz leta 1952. Kompozicija ima tri stavke, v katerih ni nobenega namerno ustvarjenega zvoka. Medtem ko poslušalci v dvorani sedijo v "tišini", izvajalec ali izvajalci pa gledajo metronom in obračajo strani partiture, glasbo pravzaprav ustvarjajo naključni zvoki.

Kot piše v Enciklopediji glasbe, je Cage znan tudi kot pionir prepariranega klavirja. Ko so med klavirske strune položeni raznoliki predmeti, se ta spremeni v tolkalni orkester. "Ne razumem, zakaj se ljudje bojijo novih zamisli. Jaz se bojim starih," je nekoč dejal Cage. Umrl je 12. avgusta 1992.

Pred petimi leti je ob 100-letnici njegovega rojstva v Ljubljani potekal 12-urni dogodek, poimenovan Sono mobile Calder in Cage. Sicer njegova dela slovenskim glasbenikom niso tuja. Med večjimi projekti v zadnjih letih je bila instalacija Karmine Šilec Happy New Ears! iz leta 2012 o sprejemanju tišine.