Svet 14.8.2017 5:00

Mineva 150 let od rojstva angleškega pisatelja Johna Galsworthyja

London, 14. avgusta - Na današnji dan mineva 150 let od rojstva angleškega pisatelja in dramatika Johna Galsworthyja (1867-1933). Zgolj leto pred smrtjo je prejel Nobelovo nagrado za literaturo zaradi "prefinjene umetnosti pripovedništva, ki doseže vrhunec v Sagi o Forsytih". Po delu je nastalo več filmov, iger ter televizijska serija.

Galsworthy se je rodil leta 1867 v Kingston Hillu, izhajal je iz bogate angleške rodbine. V Oxfordu je študiral pravo in od leta 1890 delal kot odvetnik, šele leta 1908 pa se je popolnoma posvetil pisateljevanju.

Z družinsko kroniko v treh delih, poimenovano Saga o Forsytih, ki je izšla med letoma 1906 in 1921, je dosegel svoj avtorski vrhunec. Omenjena trilogija in njegove kratke zgodbe obravnavajo zgornji srednji angleški razred in čeprav je prizanesljiv do svojih junakov, kritično prikazuje njihov snobizem, samozadostnost in zadušljivo (ne)moralno vedenje ter načela, piše v njegovi biografiji, objavljeni na spletni strani oddelka za anglistiko in amerikanistiko.

Prikaz ženske, ujete v nesrečnem zakonu, predstavlja eno od osrednjih tem njegovih del: Irena iz Sage o Forsytih temelji na njegovi lastni izkušnji in ljubezni do Ade Pearson. Kljub opisovanju privilegiranih slojev si je Galsworthy v svojih romanih prizadeval tudi za reformo zaporov, pravice žensk in nasprotoval cenzuri.

A če se je pisatelj, čigar romani so se ukvarjali z družbenimi in psihološkimi vprašanji življenj bogatih in privilegiranih, v njih resda oziral predvsem nazaj v viktorijansko in edvardijansko dobo, je imel kot prvi predsednik Mednarodnega združenja pisateljev Pen, izvoljen leta 1921, pogled nedvomno usmerjen v prihodnost, je še navedeno v biografiji.

Poleg Sage o Forsytih sta znana tudi njegova romana Moderna komedija (1924-1929) in Zadnje poglavje (1931-34), med dramami pa Srebrna tobačnica (1906), Veselje (1907) ter Pravica (1910). Pisal je tudi novele in pesmi.