Svet 13.8.2017 5:00

V dunajski Albertini septembra razstava o delu Pietra Bruegla starejšega

Dunaj, 13. avgusta - V dunajskem muzeju Albertina bodo 8. septembra odprli razstavo Bruegel - upodabljanje sveta. Postavitev, ki bo združila okoli 100 del, bo predstavila celoten spekter risarskega in grafičnega ustvarjanja Pietra Bruegla starejšega. Z izborom del pomembnih predhodnikov, kot sta bila Bosch in Dürer, bo osvetlila tudi njegov umetniški razvoj.

Pieter Bruegel starejši velja za najpomembnejšega risarja 16. stoletja na Nizozemskem. Na svojih risbah, nastalih v obdobju velikih političnih, družbenih in verskih sprememb, je ustvaril zapleten slikovni svet.

Na družbene razmere svojega časa se je odzval na način, ki je obenem humoren in trezen, dojemljiv in tudi zelo kritičen. V njih se je loteval tako tragedije kot veličine pa tudi smešnost in slabosti človekovega bivanja, piše na spletni strani Albertine.

Javnost bo imela na razstavi po več letih ponovno priložnost videti Brueglovi risbi Pomlad in Poletje. Prvič pa bodo na ogled nekatere grafike, ki so jih restavrirali v minulih letih.

Pieter Bruegel starejši se je rodil v Bruslju. Učil se je pri umetniku Pietru Coeckeju van Aelstu. Njegova umetnost se odmika od stilizacije 15. stoletja ne evropskem severu in nakazuje novo obdobje realističnega slikarstva.

Na začetku je bil pod Boschevim vplivom, potem pa je izoblikoval svoj slog, za katerega so značilni topla barvna lestvica, ostro opazovanje, poznavanje človekove duševnosti in smisel za detajl. Z naklonjenostjo in zanimanjem je slikal prizore iz kmečkega življenja, zato je dobil vzdevek "kmečki" Bruegel.