Slovenija 13.8.2017 10:00

Konec avgusta na Ptuju spet čas za poezijo in vino

Ptuj, 13. avgusta - Med 23. in 26. avgustom bodo na Ptuju potekali 21. Dnevi poezije in vina. Letošnja častna gosta festivala bosta slovenski pesnik Andrej Brvar in čilski pesnik Raul Zurita, v fokusu pa bo sodobna madžarska poezija. Festival bodo 22. avgusta po več slovenskih krajih in v zamejstvu uvedli Večeri pred Dnevi.

Ljubljana, Študentska založba. Plakat festivala Dnevi poezije in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Plakat festivala Dnevi poezije in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Programski vodja festivala Aleš Šteger je ob 21. izdaji festivala na Ptuju poudaril: "V vsakem času, še posebej v sedanjem, potrebujemo poezijo. Je naša osnovna hrana. Naš smerokaz, metoda raziskovanja naših sanj, vizij, strahov in ključnih vprašanj našega časa."

Prvi festivalski dan, 23. avgust, bo ponovno posvečen lani zelo uspešnemu programu z naslovom Govori, voda!, ki bo potekal ob reki Dravi. Zatem se dogajanje seli v ptujsko staro mestno središče. Organizatorji z založbe Beletrina letos v centru Ptuja poleg večernih pesniških branj in koncertov, zasebnih branj, vinskih degustacij, vinske delavnice, umetniških razstav, okroglih miz, otroških delavnic in številnih drugih dogodkov za obiskovalce vseh starosti in zanimanj, prvič pripravljajo tudi veliko promenado poezije.

Promenada poezije bo potekala na zadnji festivalski dan. Med Dominikanskim samostanom, Prešernovo ulico, Slovenskim trgom, Miklošičevo ulico, Mestnim trgom, Aškerčevo ulico in Vrazovim trgom bodo nastopili številni predstavniki domačih glasbenih in folklornih zasedb ter ulični umetniki, ki bodo zabavali staro in mlado, napovedujejo pri Beletrini. Obiskovalci so vabljeni, da se promenadi pridružijo v maskah.

Častna gosta letošnje izdaje bosta pesnik, publicist in urednik Andrej Brvar ter čilski pesnik Raul Zurita. Brvar je v karieri izdal devet pesniških zbirk, nazadnje leta 2013 delo Material, podpisuje pa tudi tri knjige za otroke in mladino. Je prejemnik številnih nagrad, med njimi Glazerjeve in Kajuhove ter velike in male Prešernove nagrade. Zurita pa velja za enega najbolj čislanih in kontroverznih latinskoameriških pesnikov. Slovenski bralci ga še niso imeli možnosti brati v knjižni izdaji, pri Beletrini bodo v knjigi Daleč stran kmalu izšla njegova izbrana dela.

Fokus bo na sodobni madžarski poeziji avtorjev Otta Tolnaija, Janosa Tereyja, Krisztine Toth in Istvana Vorosa. Dnevi poezije in vina so od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije, zato bo festival ponovno obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov iz vse Evrope.

Skupno bo na Dnevih poezije in vina sodelovalo 21 pesnic in pesnikov. Goste sta izbrali selektorici Tina Kozin in Sharmistha Mohanty iz Indije, ki bo na festivalu nastopila tudi v vlogi pesnice.

Ob podpori nemške ustanove Allianz Stiftung na festivalu pripravljajo tudi nov program pod imenom Odprto pismo Evropi. Vsako leto bodo organizatorji k sodelovanju povabili svetovno znanega pesnika, ki bo napisal neposredno in polemično pismo na temo aktualnega družbenega problema. Prvi sodelujoči bo večkrat nagrajeni belgijski pesnik Stefan Hertmans, piše na festivalski spletni strani.

Ob poeziji bo veliko časa tudi za vinske Hude pokušnje! Obiskovalci bodo pokušali vina Ptujske kleti, Verus vinogradov ter kleti Monterosso iz Istre. Dogajanje bodo popestrili vinski kviz, delavnica ter vinski oltar.