Svet 14.8.2017 10:04

Oliverju Stoneu izročili častno srce Sarajeva

Sarajevo, 14. avgusta - Ameriškemu režiserju in scenaristu Oliverju Stoneu so v nedeljo na 23. sarajevskem festivalu, na katerem se mudi kot gost, izročili posebno nagrado za doprinos k filmski umetnosti. Nagrado častno srce Sarajeva mu je pred številnim občinstvom vročil direktor festivala Mirsad Purivatra, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Purivatra je Stonea označil za enega največjih imen sodobne filmske umetnosti, ki ga je po vseh priznanjih, ki jih je prejel, težko nagraditi z nečim resnično dragocenim. "Zato mu mi dajemo naše srce. Srce Sarajeva!" je dejal Purivatra in dodal, da bo Stoneova zapuščina in njegovo vztrajno zagovarjanje univerzalnih vrednot večni navdih za vse filmske ustvarjalce.

Kot je dejal Stone, ve, da ima Sarajevo srce. Povedal je, da mu je veliko znanega o tragediji na tem prostoru iz nedavne zgodovine, izrazil pa je tudi veselje nad napredkom, ki ga opaža, ter se zahvalil občinstvu festivala.

"Tisti med vami, ki se spominjate vojne, ste novim generacijam dolžni prenesti, kaj vojna dejansko pomeni," je poudaril ameriški gost, ki ga je sarajevsko občinstvo nagradilo z bučnim aplavzom in ovacijami.

"Bojim se, da je moja država izgubila ravnotežje, in ko odraščajo generacije, ki so pozabile vojno, ljudje javno govorijo neumne in nevarne stvari. Upam, da bodo imeli moč za ponovno vzpostavitev ravnotežja!" je dejal Stone in se neposredno dotaknil stanja v ZDA.

Kot je še dodal, tu ne gre samo za sedanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ampak tudi za vse druge, nagnjene k "vojnim igram". "Vedno se moramo boriti proti želji po vojaškem rivalstvu. To je zelo nevarno," je dejal Stone in poudaril, da mu je to v nedavnih pogovorih dejal tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Večkratni dobitnik oskarja je v dosedanji karieri napisal scenarij ali režiral več kot 20 filmov, od katerih so nekateri postali kultni. Občinstvo sarajevskega festivala ima letos priložnost, da ob njegovem gostovanju ponovno vidi legendarni Vod smrti, ki ga je posnel leta 1986 kot prvega iz vietnamske trilogije in zanj prejel oskarja za režijo.

Prav tako ima sarajevsko občinstvo priložnost videti njegov dokumentarec Snowden o najbolj znanem ameriškem žvižgaču. Pot do glavnega mesta Bosne in Hercegovine pa je našla tudi njegova najnovejša stvaritev, štiridelni dokumentarec Pogovori s Putinom, še poroča Hina.

Stone se je rodil leta 1946 v New Yorku. O svojem mladostnem obdobju je leta 1965 napisal avtobiografski roman A Child's Night Dream. V njegovi biografiji je navedeno, da se je boril v Vietnamu kot član ameriške vojske in za to prejel več odlikovanj. Filmsko izobrazbo je pridobil na Univerzi v New Yorku.

Letošnja prejemnika častnega srca Sarajeva sta dva, poleg Stonea še legendarni britanski komik John Cleese. Na filmskem festivalu v Sarajevu bodo sicer do 18. avgusta, ko se bo sklenil, v 18 programih prikazali 235 filmov, tudi nekaj slovenskih.