Slovenija 16.8.2017 10:03

Filmski maraton Muvit/6x60 letos v Celju

Celje, 16. avgusta - Celje bo od danes do sobote postal kulisa in prizorišče dogajanja 4. maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60. Na maratonu se bo za denarne nagrade po izboru strokovne žirije potegovalo več kot 25 ustvarjalnih ekip. Vse do petka nastale filme bodo prikazali v soboto, najboljše tri pa bo strokovna žirija tudi nagradila.

Filmske ekipe na maratonu v 60 urah spišejo predlogo in po tej posnamejo ter zmontirajo film, ki ne smeti biti krajši od šestih in daljši od osmih minut. Vsaka ekipa tudi izžreba ovojnico, v kateri dobi tri usmeritve, ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma - glede predmeta, ki ga je potrebno v filmu uporabiti, akcije, ki ji je treba slediti, in stavka, ki ga mora uporabiti.

"Letošnji Muvit je za nas že četrti zapored in veseli nas, da se je kot projekt z družbeno odgovorno noto med ljubitelji ustvarjanja filmov uspel zapisati kot vsakoletna stalnica; ponosni smo, da se tako kot mi razvijajo tudi tekmovalci in sam festival," je povedal Gregor Graf iz agencije Digigral, ki je organizator in idejni pobudnik projekta.

Kratke filme vseh prijavljenih ekip bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija, ki jo sestavljajo režiser Miha Hočevar, ki je avtor uspešnega filma Gremo mi po svoje, direktor fotografije Jure Černec, ki je svoj vizualni pečat pustil pri številnih slovenskih filmih, in igralka Mojca Funkl, ki trenutno nastopa v nadaljevanki Usodno vino, so sporočili organizatorji.

Bitka s časom se bo za udeležence začela danes in zaključila v petek, premiera vseh posnetih kratkih filmov in razglasitev nagrajencev pa bosta potekala v soboto v kinu pod zvezdami v Lapidariju Celje.

Žirija nagradi tri ekipe, ki bodo uspele dane usmeritve najbolj kreativno in filmično uporabiti v svojem filmu. Prvonagrajena prejme 2000 evrov, druga 1000 evrov, tretja pa 500 evrov. Lani je strokovna žirija prvo nagrado namenila Janu Krevatinu za film Zaradi Eve, ki je nastal v Novem mestu.

Organizatorji so festival pripravili v sodelovanju z Mestno občino Celje, ki je kot partner pristopila k projektu, Celjskim mladinskim centrom in drugimi lokalnimi partnerji.

"Mestna občina Celje podpira tovrstne projekte, kjer sodelujejo mladi ustvarjalci, saj so prav takšni koraki dobra popotnica mladih v njihovem nadaljnjem poklicnem ali osebnem življenju. Verjamemo, da se bodo v našem mestu dobro počutili in nenazadnje se nadejamo, da bodo nekatere turistične destinacije Celja na filmu prikazane tudi skozi nekoliko drugačno prizmo, torej z očesom mladih filmskih ustvarjalcev," so povedali predstavniki občine.