Od blizu 16.8.2017 12:41

Tavčarjev dvorec na Visokem dobiva vse lepšo podobo in vse več vsebine

Poljane nad Škofjo Loko, 16. avgusta - Na dvorcu Ivana Tavčarju na Visokem pri Poljanah ob stoletnici povesti Cvetje v jeseni letos nadaljujejo restavratorska dela. Precejšnji del dvorca je v preteklih letih občina že uredila, letos pa dela prvič izvaja državni restavratorski center. Dvorec je tudi v postopku za razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena.

Visoko, Tavčarjev dvorec. Restavratorska dela v dvorcu. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, Tavčarjev dvorec.
Restavratorska dela v dvorcu.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, posestvo Ivana Tavčarja. Na novo urejeno teniško igrišče na travi. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, posestvo Ivana Tavčarja.
Na novo urejeno teniško igrišče na travi.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, posestvo Ivana Tavčarja. Na novo urejeno teniško igrišče na travi. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, posestvo Ivana Tavčarja.
Na novo urejeno teniško igrišče na travi.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko. Obnovljen Tavčarjev dvorec. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko.
Obnovljen Tavčarjev dvorec.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, Tavčarjev dvorec. Prenovljen dvorec. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, Tavčarjev dvorec.
Prenovljen dvorec.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, Tavčarjev dvorec. Restavrirana črna kuhinja. Foto: Tinkara Zupan/STA

Visoko, Tavčarjev dvorec.
Restavrirana črna kuhinja.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci na Visokem povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, je občina v zadnjih petih letih v urejanje dvorca in odkup lastniškega deleža vložila že 300.000 evrov. S prvimi deli v letu 2012 pa so uspeli zagotoviti, da je dotlej zapuščen dvorec ponovno odprl svoja vrata.

S postopnimi deli je občina nadaljevala tudi naslednja leta, letos pa je prvič k restavratorskemu delu v notranjosti dvorca pristopila tudi država. "Pomen dvorca Visoko so torej prepoznale tudi najvišje državne ustanove s področja kulturne dediščine in se pozitivno odzvale pobudi občine za sodelovanje," so zadovoljni na občini.

Restavratorski center Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine izvaja dela v zahodni sobi, poimenovani cimer za posle, skupaj s črno kuhinjo pa bo namenjena gostinski dejavnosti. Občina je predhodno izvedla vsa potrebna rušitvena in inštalaterska dela ter injektiranje razpok v stenah in obokanem stropu. Restavrirana bodo tudi obstoječa hrastova okna in smrekova vrata, dodan bo nov leseni pod.

S tem bodo restavratorska dela v pritličju dvorca v glavnini končana, saj so v preteklih letih že celovito restavrirali poročno sobo v nekdanji Tavčarjevi jedilnici, meščansko kuhinjo rodbine Kalanovih ter prenovili vzhodno sobo in vhodno vežo s povezovalnimi hodniki. Obnovljeno je tudi vhodno stopnišče.

Letos naj bi restavrirali še vhodna vrata, Čadež pa računa, da bodo v prihodnjih letih v dogovorih z državo z urejanjem in oživljanjem dvorca nadaljevali. "Zame bo prva etapa zaključena, ko bo to območje skupaj s sosednjo Debeljakovo domačijo razglašeno za spomenik državnega pomena. Druga etapa pa bo zaključena, ko bo Tavčarjev dvorec odprt vsak dan celo leto," je izpostavil.

V dvorcu je Loški muzej že postavil na ogled več stalnih muzejskih zbirk od dediščine Kalanovih ter Ivana in Franje Tavčar. Prav tako je prikazana stavbna dediščina, razstavljena pa je tudi meščanska črna kuhinja s še delujočim kuriščem, ki je med prvimi v svojem času že imelo vgrajeno kuhinjsko napo. Razstave bodo sedaj še dopolnili in obogatili s Tavčarjevo knjižnico.

Biljana Ristič iz Loškega muzeja je pojasnila, da v muzeju hranijo celotno Tavčarjevo knjižnico, ki jo je imel na Visokem in ki šteje več kot 600 del, vse od znanstvenih študij do leposlovja, med njimi so denimo tudi knjiga o nogometu in kuharske knjige. Nekatere bodo sedaj razstavili, poudarek pa bo na povesti Cvetje v jeseni, saj letos mineva sto let, odkar je v nadaljevanjih začela izhajati v podlistku Ljubljanskega zvona.

Občina in Loški muzej bosta to obletnico obeležila med 25. in 27. avgustom s serijo dogodkov na Visoški domačiji. Poleg prenovljenih zbirk in knjižnice bodo odprli teniško igrišče na travi po vzoru nekdanjega Tavčarjevega igrišča, ki je bilo pred 120 leti prvo v Sloveniji, ter pohodno pot Cvetje v jeseni, po kateri sta na Blegoš hodila lika iz povesti Janez in Meta.

Pripravili bodo tudi predstavitev povesti v poljanskem narečju, teniški turnir v belem z lesenimi loparji, vrhunec dogodkov pa bo ena zadnjih izvedb muzikala Cvetje v jeseni. V kapelico ob dvorcu pa bodo postavili doprsni kip Ivana Tavčarja, s čimer bodo nadomestili kip, ki je bil pred nekaj leti ukraden.