Na hitro prelistano 19.8.2017 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. avgusta - Med novostmi založbe Modrijan je zbirka kratkih zgodb Moj mož makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, pri Mladinski knjigi pa roman Izruvana ameriške pisateljice Naomi Novik. Pri založbi Beletrina so izdali novo pesniško zbirko Milana Jesiha Maršal, pri založbi Miš pa je izšla slikanica Ne liži te knjige Idana Ben-Baraka in Juliana Frosta.

Ljubljana. Zbirka kratkih zgodb makedonske pisateljice Rumene Bužarovske z naslovom Moj mož. Foto: Modrijan založba

Ljubljana.
Zbirka kratkih zgodb makedonske pisateljice Rumene Bužarovske z naslovom Moj mož.
Foto: Modrijan založba

Ljubljana. Pesniška zbirka Milana Jesiha z naslovom Maršal. Foto: STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Milana Jesiha z naslovom Maršal.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Ne liži te knjige avtorja Idana Ben-Baraka. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Ne liži te knjige avtorja Idana Ben-Baraka.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Izruvana ameriške pisateljice Naomi Novik. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Izruvana ameriške pisateljice Naomi Novik.
Foto: STA

MOJ MOŽ: ZGODBE O 11 USODAH ŽENA IN NJIHOVIH MOŽ

V zbirki makedonske pisateljice Rumene Bužarovske (1981) Moj mož, ki jo je prevedel Aleš Mustar, je zbranih 11 kratkih zgodb, ki jih pripoveduje prav toliko na videz različnih žensk. Zgodbe preraščajo v nekakšne osebne izpovedi, ki nudijo vpogled v 11 usod žena in njihovih mož, ljubimcev, otrok, prijateljic, družin, v njihova družbena okolja. Pred nami je galerija izjemno natančno profiliranih likov in mojstrsko izpeljanih osebnih dram, psiholoških in družbenih, z uperjenostjo proti patriarhatu, proti družbi, v kateri naj bi bila ženska izpolnjena šele, ko je poročena. "Ko ženske neposredno spregovorijo o svojih možeh - ginekologih, veleposlanikih, pesnikih, policistih, torej o profesijah in njihovih statusih, položajih, razmerjih moči - pravzaprav govorijo o svoji čustveni in socialni zapuščenosti, ki jih profesije in prestiž njihovih mož zahtevajo, obenem pa občutljive teme naše družbene vsakdanjosti detabuizirajo," so zapisali pri založbi Modrijan.

POPOTOVANJE V OČARLJIV MAGIČNI SVET Z IZRUVANO

Med novostmi založbe Mladinska knjiga je roman Izruvana ameriške pisateljice Naomi Novik (1973) v prevodu Kaje Bucik Vavpetič. Delo, polno očarljive in zasvojljive magije, je lani poleg številnih drugih nagrad prejelo prestižni nagradi nebula in locus, ki jo podeljujejo za fantazijska dela. Protagonistka Agneška ima rada svojo dolino, mirno vasico, drevesa in bleščečo se reko. A živi blizu strohnelega Gozda, polnega zla, ki vdira tudi v življenje njene družine. Pred Gozdom jih varuje hladni čarovnik, ki ga kličejo Zmaj. Toda za svojo pomoč zahteva strašansko plačilo: mlado dekle, ki mu mora služiti deset let. Približuje se dan, ko bo Zmaj spet prišel po novo izbranko, in Agneško je strah. Prepričana je, prav tako kot vsi drugi, da bo Zmaj s sabo vzel lepo, milo, pogumno Kasijo. A izkaže se, da Zmaj izbere drugače, in Agneškino življenje se na mah obrne na glavo, so vsebino povzeli pri založbi.

NOVA JESIHOVA PESNIŠKA ZBIRKA MARŠAL

Med drugim z Jenkovo, Veronikino in Prešernovo nagrado ovenčani Milan Jesih (1950) je bil v 60. letih član avantgardne literarno-gledališke eksperimentalne skupine, danes pa se ukvarja predvsem s pisanjem poezije in prevajanjem iz angleščine in ruščine. Pri založbi Beletrina je izšla njegova nova pesniška zbirka Maršal. Kot so zapisali pri založbi, je Jesih, ki doslej ni maral, da bi se pesmi v zbirkah vrtele okoli enega samega motivnega jedra, za svojo novo zbirko nanizal skoraj 90 pesmi z vselej isto središčno osebo, s katero naj bi si bil kot pesemski subjekt v otroštvu razmeroma blizu: družbeno visoko rangiranim starcem, ki se ga v teh apokrifnih pesmih "spominja" z nostalgičnim, največkrat posmehljivo obožujočim pogledom. Ta starec "nima čvrsto usidrane identitete, marveč v svoji mnogoterosti prejkone zavzema mesto človeškega slehernika v vsakdanjih, smešnih, absurdnih, bizarnih, liričnih, najrazličnejših položajih". Pesmi so - tako kot v vseh avtorjevih zadnjih zbirkah - pisane v četverostišjih, v jambih in so rimane.
,
ZAKAJ NAJ OTROCI NE LIŽEJO KNJIG

Pri založbi Miš je izšla slikanica Ne liži te knjige avtorja Idana Ben-Baraka, nosilca diplome iz medicine, magisterija iz mikrobiologije in doktorata iz zgodovine in filozofije znanosti. Kot so zapisali pri založbi, gre za genialno preprosto, zabavno in interaktivno slikanico, ki hkrati otrokom predstavi čuden, neviden svet mikrobov, ki jih obkroža, staršem pa ponuja možnost pravega, igrivega načina komuniciranja z njihovimi najmlajšimi. "Ne liži te knjige je zabaven in simpatičen uvod v svet mikroorganizmov. Zgovorni mikrobi, s katerimi se srečamo v knjigi, so očarljivi in navihani ter bodo pripravili otroke, da bodo dvakrat pomislili, preden bodo kaj polizali," piše na spletni strani založbe. Delo je ilustriral Julian Frost, poslovenila pa Ema Karo.