Svet 20.8.2017 5:00

V Berlinu septembra mednarodni kongres za demokracijo in svobodo

Berlin, 20. avgusta - Berlinski Sklad Petra Weissa za politiko in umetnost bo od 8. do 10. septembra v času mednarodnega literarnega festivala v Berlinu pripravil kongres s 120 gosti in 30 okroglimi mizami. Ugledni intelektualci različnih disciplin bodo v dialogu z javnostjo razmišljali o trenutnih izzivih in priložnostih za demokracijo in svobodo.

Kongres nastaja iz duha upora, med drugim po navdihu mednarodnega kongresa pisateljev leta 1935 v Parizu, ki je bil usmerjen proti porajajočemu se fašizmu, ter Russellovega tribunala proti mednarodnim vojnim zločinom leta 1966 v Stockholmu. Njegov namen je, da bi analizirali politične pretrese v zadnjih desetletjih, obudili razpravo o demokraciji ter predstavili zamisli in strategije za prihodnost. Vse to iz prepričanja, da je liberalna demokracija nekaj, za kar se je vredno boriti.

Kot so sporočili z berlinskega literarnega festivala, ki bo potekal od 6. do 16. septembra, bodo na kongresu sodelovali Gerhart Baum, Wolf Biermann, Seyran Ates, Ralf Fücks, Ulrike Guerot, Stefanie Lohaus, Annika Reich, Barbara Unmüssig, Marina Weisband, Harald Welzer (vsi Nemčija), Arjun Appadurai (Indija), Alberto Barrera Tyszka (Venezuela), Bora Ćosić (Srbija/Nemčija), Selma Dabbagh (Palestina/Velika Britanija), Jon Gnarr (Islandija), Xiaolu Guo (Kitajska/Velika Britanija), Geert Mak (Nizozemska), Pia Mancini (Argentina/ZDA), Lorenzo Marsili (Italija), Adam Michnik (Poljska), Sharon Dodua Otoo (Velika Britanija/Nemčija), Laurie Penny (Velika Britanija), Shalini Randeria (Indija/Švica), Edward Snowden (ZDA/Rusija), Shashi Tharoor (Indija), Roberto Mangabeira Unger (Brazilija/ZDA) in drugi.