Svet 19.8.2017 5:30

Aretha Franklin se seli v Detroit

Detroit, 19. avgusta - Kraljica soula, 75-letna Aretha Franklin je napovedala, da se bo ob upokojitvi vrnila v Detroit, mesto, v katerem je zaslovela, in tam odprla nočni klub. Kot je pevka povedala za lokalni Detroit Free Press, bo v klubu kdaj tudi nastopila, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Aretha Franklin je dodala, da bodo v njenem klubu nastopali izbrani glasbeniki, poimenovala pa ga bo kar Aretha's.

Že poprej je napovedala, da bo septembra letos izdaja še zadnji album, pri katerem sodeluje s Steviejem Wonderjem, potem pa se bo upokojila. Tokrat je dodala, da je pred njo še zadnje leto koncertiranja. Pevka je sicer v minulih letih odpovedala že več nastopov, te so ji odsvetovali tudi njeni zdravniki.

Temnopolta pevka, ki je začela z gospelom, nato pa svojo pevsko pot razširila z rhythm and bluesom, jazzom in soulom, si je že konec 60. let prejšnjega stoletja prislužila naziv kraljica soula. Slovi po uspešnicah, kot so Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman in I Say A Little Prayer in med vokalistkami sodi v svetovni vrh.

Izdala je okoli 40 studijskih albumov in za svoje delo prejela 20 grammyjev, od tega tri častne. Več deset njenih skladb se je povzpelo v vrh različnih Billboardovih lestvic in je tudi prva glasbenica, ki je bila vključena v Dvorano slavnih rock'n'rolla.

Nazadnje je leta 2014 izdala album Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics. Na njem je prepevala priredbe skladb znanih vokalistk, kot so Etta James, Barbara Streisand, Adele in Sinead O'Connor.