Slovenija 22.8.2017 6:00

Letni kino na Kongresnem trgu bo odprl film Nebo nad Berlinom

Ljubljana, 22. avgusta - Tridnevni Letni kino na Kongresnem trgu bo drevi ob 21. uri uvedla klasika Wima Wendersa Nebo nad Berlinom. V naslednjih dneh si bo občinstvo lahko brezplačno ogledalo še filma Rašomon Akire Kurosawe in Diplomiranec Mikea Nicholsa.

Ljubljana, Kongresni trg. Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongresni trg.
Direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Nebo nad Berlinom bo na sporedu ob 30. obletnici filma in nagrade za najboljšo režijo v Cannesu. Hipnotična simfonija velemesta in melanholična elegija za Berlinom, navdihnjena z Rilkejevo poezijo ter posvečena Ozuju, Truffautu in "drugim padlim angelom", je predstavljala vrnitev režiserja Wima Wendersa v domovino, saj je šlo za njegov prvi nemški film po osmih letih v ZDA, so zapisali v Kinodvoru.

V sredo, 23. avgusta, bo na sporedu klasika iz leta 1950 Rašomon Akire Kurosawe, ki je z inventivno, pionirsko rabo flashbackov temeljito prevetrila filmski jezik. Ena največjih filmskih mojstrovin, leta 1951 nagrajena z beneškim zlatim levom in tujejezičnim oskarjem, je zahodnemu svetu odprla oči za japonsko kinematografijo in impozantno vzhajajočo zvezdo, Toshira Mifuneja. Projekcija restavrirane različice je del projekta Japonska med nami - JAPOM / Duh samurajev in poklon slovitemu japonskemu igralcu Toshiru Mifuneju.

Na zadnji dan Letnega kina na Kongresnem trgu, v četrtek, 24. avgusta, pa bo na sporedu še družbena satira in eden najbolj duhovitih filmov o medgeneracijskem prepadu Diplomiranec iz leta 1967. Diplomiranec je v filmski svet izstrelil igralca Dustina Hoffmana, režiserju Mikeu Nicholsu pa prinesel oskarja za najboljšo režijo. Ob 50-letnici filma bodo na Kongresnem trgu predvajali novo, restavrirano različico, so še sporočili iz Kinodvora.