Slovenija 22.8.2017 8:35

Panč že desetletje skrbi za salve smeha med občinstvom

Ljubljana, 22. avgusta - Na Ljubljanskem gradu se bo nocoj z eno mlajših stand-up disciplin, Comedy Roast Battle, ki prinaša kratke spopade v provociranju med slovenskimi komiki po turnirskem sistemu na izločanje, začel jubilejni, deseti festival Panč. Na letošnji izdaji festivala stand-upa bo nastopilo 33 regionalnih in tujih komikov, obeta pa se pet tematskih večerov.

Ljubljana. Nastop, mikrofon. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nastop, mikrofon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Tin Vodopivec in Andrej Težak Tešky, očeta festivala Panč, ki s soborci že desetletje skrbita za dobro razgibanost udov in trebušnih prepon ljubiteljev smeha, bosta tudi to poletje zabelila z velikim odmerkom stand-up komedije nad Ljubljano," so sporočili organizatorji.

Festival promovira zvrst komedije, kjer nastopajoči s pomočjo mikrofona nagovarja občinstvo in jih zabava s pripovedovanjem smešnih zgodbic in šal, ter se brez omejitev dotika vseh mogočih tem z enim samim ciljem - nasmejati občinstvo, piše na festivalski spletni strani.

Na nocojšnjem "epskem spopadu komikov v žaljenju" se bodo pomerili Aleš Novak, Eva Virc, Gašper Bergant, Marko Žerjal, Nejc Šmit, Rok Škrlep, Sašo Stare in Žan Papič. Sreda je rezervirana za Yugo Mix z izbranimi regionalnimi šaljivci, Goranom Vugrincem in Marino Orsag iz Hrvaške, Makedoncem Nenadom Stefanovskim, Srbom Nikolo Silićem ter Pedjo Bajovićem iz Bosne in Hercegovine.

Četrtkov British Comedy Night bodo stkali mednarodni gostje, v petek pa se obeta nastop desetih komikov ob desetletnici festivala. Na "reviji pionirjev, ki so stkali premierni festival", bodo med drugimi za smeh poskrbeli Tešky in Vodopivec ter Boštjan Gorenc - Pižama, Lucija Ćirović, Perica Jerković, Klemen Bučan in Domagoj Pintarić iz Hrvaške.

Zaključni sobotni večer obeta Slovenski večer komedije. Na oder Panča bodo stopili Boris Kobal, Jan Kreuzer, Martina Ipša, Stefan Šumanac Šumi in Vid Valič.

Poletni festival stand-up komedije Panč je na Ljubljanskem gradu prvič potekal 17. avgusta 2008. Že ob drugi izdaji je festival zrasel, na zadnjem večeru leta 2009 so namreč našteli 1300 obiskovalcev in medse zvabil goste iz tujine. Septembra 2009 so po zgledu slovenskega festivala v Zagrebu prvič priredili Pančić, januarja 2010 pa so organizatorji prvič pripravili zimsko izdajo v Ljubljani in Mariboru.

Ime festivala je poslovenjen angleški izraz - punch ali punch-line, ki je zadnji del šale, ključni stavek oziroma beseda, ki izzove smeh.