Slovenija 23.8.2017 0:30

Za uvod v Dneve poezije in vina začetek v Mariboru in vrhunec na Ptuju

Maribor/Ptuj, 23. avgusta - S celodnevnim dogajanjem v Mariboru in velikim vrhuncem na Ptuju se bodo danes začeli 21. Dnevi poezije in vina. V Mariboru bo na sporedu več dogodkov, med njimi druženje s častnima gostoma, pesnikoma Andrejem Brvarjem in Raulom Zurito. Vrhunec otvoritvenega dne bo javno branje Odprtega pisma Evropi častnega gosta Stefana Hertmansa na Ptuju.

Ljubljana, Narodna galerija. V sklopu Večerov pred Dnevi, ki po Sloveniji in zamejstvu napovedujejo 21. Dneve poezije in vina, je potekal pogovor z glavnima tujima gostoma letošnje izdaje Stefanom Hertmansom in Raulom Zurito. Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Ljubljana, Narodna galerija.
V sklopu Večerov pred Dnevi, ki po Sloveniji in zamejstvu napovedujejo 21. Dneve poezije in vina, je potekal pogovor z glavnima tujima gostoma letošnje izdaje Stefanom Hertmansom in Raulom Zurito.
Foto: Maja Čehovin Korsika/STA

Hertmans je prvi pesnik, ki je za festival napisal neposredno in polemično pismo na temo aktualnega družbenega problema. V pismu, ki je bilo že v soboto v več medijih objavljeno v sedmih jezikih, se je belgijski pesnik izhajajoč iz grške mitologije osredotočil na trenutno krizo, v kateri je, kot je zapisal, politika odpovedala, kritični posamezniki pa plačujejo visoko ceno. A po njegovem mnenju upanje ostaja.

Ob festivalu izide več tiskanih izdaj. Najobsežnejša je knjiga z Brvarjevimi zbranimi zbirkami Transverzala; Od Slikanice do Materiala, čilskega pesnika Zurito pa bo v slovenščini prvič mogoče brati v knjigi Daleč stran v prevodu Janine Kos. V goste festivala prihaja še deset pesnikov z vseh celin, katerih poezija bo izšla v posebnih festivalskih knjižicah.

Fokus bo na sodobni madžarski poeziji, Dnevi poezije in vina pa so od leta 2014 del evropske pesniške platforme Versopolis, zato bo festival obiskalo pet obetavnih mladih pesnikov iz Evrope.

Ob poeziji bo veliko časa tudi za vinske Hude pokušnje!, vinski kviz in vinsko delavnico, obetajo pa se še otroški program, kiparska razstava Eneja Gale in pet koncertov, med njimi nastop Rundek Cargo Tria.

Festival so v torek v več krajih po Sloveniji in v zamejstvu uvedli Večeri pred Dnevi, 26. avgusta dopoldne pa ga bo na Ptuju sklenila Promenada poezije.